Kultura

Ukinuli božićne koncerte u CNP-u

Mnogi ljubitelji duhovne muzičke baštine nastale tokom dva milenijuma hrišćanstva, kao i vjernici, biće razočarani činjenicom da je prekinuta dvadesetogodišnja tradicija božićnih koncerata u Crnogorskom narodnom pozorištu. Otkazivanje božićnih koncerata kojima su protekle dvije decenije vjernici i ljubitelji duhovne muzike dočekivali najprije Božić po gregorijanskom, a zatim i julijanskom kalendaru direktor Muzičkog centra Žarko Mirković je objasnio nedovoljnim brojem termina u CNP-u koji je ova muzička ustanova dobila na raspolaganje mjesečno.

“Muzički centar je dobio po dva termina mjesečno. Iskoristiti smo ih za nastupe orkestra, jer smo smatrali da bi bila šteta da naš simfonijski ansambl nastupi u decembru i januaru samo po jednom. To je razlog što su božićni koncerti otkazani. No, nadam se da ćemo ovu tradiciju, koja je zaista lijepa, obnoviti poslije kratkog prekida, i to u nekoj varijanti koja bi iskazila ne samo poštovanje ljubiteljima muzike koji pripadaju hrišćanstvu, nego i pripadnicima drugih vjera, Jer, namjera nam da se u budućnosti kroz duhovnu muziku još više povežemo sa publikom”, poručio je on.

Direktorka CNP-a Zorana Kralj objasnila je prekidanje tradicije organizovanja božićnih koncerata u CNP-u nedostatkom slobodnih termina.

“U dogovoru sa Muzičkim centrom odustali smo od božićnih koncerata jer u pozorištu imamo i na velikoj i na maloj sceni brojne aktivnosti i svoje produkcije. Osim toga Muzički centar ima dva termina mjesečno za nastupe Crnogorskog simfonijskog orkestra”, rekla je Kralj.

Posljednji koncert uoči katoličkog Božića u CNP-u održao je poznati češki ansambl “Džentlmen singers” koji je nastupio 22. decembra 2015. godine. Kada je riječ o koncertu za Božić kojim je Crnogorsko narodno pozorište dočekalo pravoslavne vjernike održan je 4. januara, a duhovne pjesme nastale pod okriljem vjekova razvoja istočnog hrišćanstva izveo je čuveni beogradski hor “Obilić” kojim je dirigovala Darinka Matić Marović, najpoznatiji utemeljivač i dirigent vokalnih ansamabla na našim prostorima.

Send this to a friend