Kultura

Ulični teatar uvertira u magično putovanje

Tokom deset festivalskih dana publika glavnog grada biće u prilici da pogleda 15 komada u sklopu glavnog takmičarskog programa, uz još preko 40 segmenata u okviru pratećeg dijela festivala.

Igranjem predstave francuskog uličnog teatra “Ešasje Store” pod nazivom “Skakači na štulama”, u izvedbi Kristofera Kornoa i Tomasa Romea, danas od 19 sati na Trgu nezavisnosti u Podgorici počinje 32. izdanje Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT, koje će trajati do 17. septembra.

FIAT PUTOVANJE

Tokom deset festivalskih dana publika glavnog grada biće u prilici da pogleda 15 komada u sklopu glavnog takmičarskog programa, uz još preko 40 segmenata u okviru pratećeg dijela festivala. U sklopu takmičarske selekcije predstaviće se ansambli iz Rusije, Brazila, Italije, Francuske, Letonije, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Novina izdanja je segment “FIAT putovanje”, te će predstave francuskih uličnih ansambala biti igrane na Cetinju i u Kotoru. O festivalskim nagradama odlučivaće žiri u sastavu predsjednica Sonja Vukićević, glumac Mirko Vlahović i dramaturg Balša Poček.

Prvog festivalskog dana biće izvedena predstava “Tri sestre”, festivalska koprodukcija sa Grad teatrom iz Budve i JU “Zahumlje”, na Velikoj sceni CNP-a od 20 sati, dok će dva sata kasnije na maloj sceni nacionalnog teatra biti izvedena prošlogodišnja koprodukcija FIAT-a sa CNP-om, komad “Danzen”, po tekstu Bertolda Brehta, a u režiji Damjana Pejanovića. Koncert sastava Autogeni trening biće upriličen od 23 časa, u dvorištu Kuslevove kuće.

Ove godine festival više nego ranije karakteriše predznak internacionalni, koje FIAT i nosi u svom imenu, ali i veće budžetiranje Glavnog grada i Ministarstva kulture, kazala je na konferenciji za novinare direktorica festivala Ana Vukotić.

INSTITUCIONALIZACIJA

“Naravno, i ove godine nastaviće sa dijalog o najboljem modelu i institucionalnom okviru u kom bi funkcionisali svi festivali u Crnoj Gori, pa i za FIAT. Nije dovoljno da dobijamo novac i da nam se budžet povećava, nužan je dalji razvoj…. U interesu svih našim pokrovitelja, donatora i sponzora je da na neki način stvorimo instituciju koja će biti produktivna”, kazala je Vukotić dodajući da je poslata inicijativa Ministarstvu kulture da se FIAT-u, koji bi okupio kompletnu nezavisnu sceni naše zemlje, dodijeli stari vojni ili fabrički prostor.

“Takva odluka značila bi mnogo za cijelu crnogorsku kulturu. Takav kulturni centar, institucionalni vid nezavisne scene, stajao bi kao kontapunkt nacionalnim pozorišnim kućama”, kazala je Vukotić.

Sanja Vojinović iz Sekretarijata za kulturu i sport napomenula je da je Glavni grad ove godine podržao festival sa 30.000 eura, što je znatno više nego prethodnih godina.

“FIAT je jedna od prepoznatljivih manifestacija grada iz zemlje. Uz napore koje Ana Vukotić godinama daje, smatrali smo da je neophodno da se ove godine izdvoji više novca. Takođe, pružićemo dalju podršku da festival dobije matično mjesto okupljanja”, kazala je Vojinović.

Predsjednica Umjetničkog savjeta festivala Sonja Vukićević kazala je da FIAT, koji ona smatra najvećim festivalom alternativnog pozorišta u bivšoj Jugolaviji, konačno dobije svoj prostor, koji bi okupio sve vrste umjetnika.

“Kada se na jednom mjestu nađu slikari, glumci, igrači, vajari, arhitekte i drugi, može da nikne novi stil u umjetnosti”, istakla je Vukićević.

Književni program festivala obuhvata predstavljanje knjiga Ahmeda Burića i Balše Brkovića, likovni izložbe radova Jelene Tomašević, Aleksandra Vukotića i beogradskog umjetnika Viktora Kisa. Filmski segment zaokružen je nazivom “Odmračivanje”, u izboru Vladimira Vučinića, dok će u sklopu prepoznatljivog muzičkog dijela nastupiti grupe Freedom, Beatz and Rhymes, te FM Mirda.

Send this to a friend