Kultura

Umjetnička livnica Kuzman će izraditi spomenik znamenitom Novljaninu Mirku Komnenoviću

Spomenik znamenitom Novljaninu, načelniku i dobrotvoru Mirku Komnenoviću izradiće renomirana umjetnička radionica „Kuzman“ iz Smedereva. Livnica je izabrana putem javnog oglasa koji je raspisala Opština Herceg Novi, a u narednom periodu uslijediće potpisivanje ugovora o izradi spomenika u bronzi.

Skulptura visine 2,5 metra autorski je rad vajara Zorana Ivanovića. Izrada spomenika je posao vrijedan 20 hiljada eura, u šta su uključeni livenje, završna obrada, transport i montaža, a rok za završetak je 30 dana od potpisivanja ugovora.

Figuralno skulptorsko djelo kojim se odaje čast ličnosti i djelu Mirka Komnenovića izabrano je među sedam radova pristiglih u okviru međunarodnog konkursa koji je raspisao opštinski Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

Izabrano rješenje predstavlja unikatnu kreaciju koja na izuzetan način dočarava dignitet, društveni položaj i karakterne osobine čuvenog načelnika, velikog humaniste, zadužbinara, antifašiste i rodoljuba. Mirko Komnenović je prikazan u zrelom periodu života, na osnovu fotodokumentacije iz perioda nakon Prvog svjetskog rata.

Umjetnička radionica „Kuzman“ od 1994. godine pruža usluge produkcije skulpture za umjetnike i institucije. Kada je u pitanju umjetničko livenje javnih skulptura, u njihovom portfoliju nalazi se veliki broj uspješno završenih projekata, među kojima: bronzana skulptura Ljubomira Čupića u Nikšiću, spomenik Svetom Petru Cetinjskom u Podgorici, spomenik Aleksandru Deroku u Beogradu, maketa tvrđave Bar, spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Subotici, skulptoralna kompozicija Mehmed Paša Sokolović i Makarije Sokolović u Andrićgradu.

 

Send this to a friend