Kultura

Umjetnik Zulfikar Džumhur dobija bistu u Herceg Novom

Zulfikar Zuko Džumhur

Pisac, putopisac, filmski i tv-scenarista, slikar i karikaturista Zulfikar Zuko Džumhur dobiće uskoro spomen bistu u Herceg Novom, gradu u kojem je živio posljednjih 20 godina svog života.

Kako piše radio Jadran, lokalna uprava najavljuje da će bista biti postavaljena najvjerovatnije u blizini njegove omiljene kafane “Hercegovina”, kod pijace.

“U pripremnoj fazi potrebno je da stručne službe u lokalnoj upravi izvrše analizu (opravdanost u skladu sa Zakonom o spomen-obilježjima, arhivske građe, odgovarajućih vidnih i pristupačnih lokacija, mogućih idejnih rješenja za izgradnju spomen-objekta), te tako stvore formalne preduslove za realizaciju ove ideje”, kažu iz lokalne uprave.

Prijedlog za podizanje spomen obilježja Džumhuru  naći će se i u Programu podizanja spomen obilježja za 2017. godinu. Jedan od inicijatora podizanja spomen obilježja, književnik Miraš Martinović kaže da je Zuko čovjek koji je mnogo uradio za Herceg Novi.

“Mnogi su mislili da on ima vilu ovdje, s obzirom da je toliko promovisao Herceg Novi. Međutim, on je bio podstanar”, kaže on.

Ovoj ideji posljednjih godina prethodile su brojne inicijative novskih stvaralaca i građana. Peticiju je potpisalo 14 novskih intelektualaca, književnika, slikara, novinara, među njima je i Vojo Stanić.

Džumhur je objavio više od 10.000 karikatura. Napisao je scenarije za više kratkih i tri igrana filma, a uradio je 35 scenografija za pozorište. Tokom poslednjih deset godina života radio je na sarajevskoj televiziji kao pisac scenarija i voditelj serija emisije “Hodoljublja”.

Njegovi sugrađani smatrali su ga jednim od najvećih boema svoga vremena. Umro je u Herceg Novom, a sahranjen je u rodnom Konjicu 1989. godine.

Za Herceg Novi je govorio da “postoje gradovi koji vam drže dušu, jer imaju prošlost. Herceg Novi ima i dušu i istoriju. Možda u Herceg Novom i ima loših ljudi, ali ja do sada nijednog takvog tu nijesam sreo“.

Send this to a friend