Kultura

Umjetnost kao igra i alibi koji oslobađa

Putovanje kroz četvrtu noć FIAT-a, na radost ljubitelja plesnog teatra, započeto je na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta slovenačkim predstavama „Set & Reset/Reset” i „Biser” u produkciji poznate plesne trupe „EnKnap“ iz Ljubljane. Publika je bila u rijetkoj prilici da vidi dva različita plesna komada, dvije različite estetike, koje su plesači ove izvrsne trupe na scenu iznijeli vrlo uigrano, precizno i energično.

Rediteljka komada „Set & Reset/Reset” je Ketlin Fišer, a djelo je, kako je objasnio umjetnički direktor trupe Iztok Kovač, zasnovano na originalnom komadu iz 1983. godine „Set and Reset” legendarne Triše Braun, pionirke postmodernog američkog plesa.

Evolucija pokreta

Remek djelo na kome je baziran ovaj nastavak zapravo je „čist pokret” koji se, kaže Kovač, bavi istraživanjem elementarnog pokreta i smatra se jednim od vrhunskih dostignuća američke umjetnosti 20. vijeka.

“Osamdesetih godina prošlog vijeka Triša Braun napravila je veliki zaokret odbacivši stroge tehnike i rigorozne stavove koje su te tehnike upotrebljavale i fokusirala se na tijelo izvođača upotrebljavajući jezik svakodnevice. Tako su odjednom ulogu tih rigoroznih pokreta počeli preuzimati oni mekani svakodnevni. U nastavku „Set and Reset/Reset”, rediteljka Ketlin Fišer, jedna od vodećih članica Triša Braun trupe, vuče paralelu sa originalom i ohrabruje plesače da se služe meto dama koje je Braun koristila”, pojasnio je Kovač.

Nakon plesnog putovanja u osamdesete kroz „Set & Reset/ Reset”, publika je bila u prilici da vidi savremeni komad „Biser” po konceptu i koreografiji koje potpisuje mlada mađarska umjetnica Edrien Hod.

Kovač je, s punim pokrićem, ovu koreografkinju opisao kao jedno od najznačajnjih imena savremene plesne scene.

“Pratim njen rad posljednjih godina. Njena karijera je u usponu. Sa istim plesačima iz „Set & Reset/Reset”, ovaj komad nastao je kroz kreativni proces baziran na nizu improvizacija u kojima koreograf i izvođači proučavaju teme povlačenja i prelaženja granica, istražujući sopstvene krizne trenutke, igrajući sa privlačnošću, boreći se za prihvatanje, koristeći se imitacijom”, kazao je Kovač.

Dramaturgiju potpisuje Armin Sabo-Sekeli, muziku Zoltan Mizsei, a kostimografiju Katarina Škaper.

Materijal predstave evoluirao je iz konstantnog muzičkog, verbalnog i emocionalnog istraživanja koji je podrazmijevao neprekidne reakcije, impulse, smjernice i doživljaje izvođača. Raznolik materijal bio je polje u kojem bismo mogli naći „bisere” koji nijesu uvijek lijepi i sjajni, ali su dragocjeni i vrijedni proučavanja. Mnoga ljudska osjećanja i stanja su zabranjena i ostaju nepokazana. Umjetnost može biti alibi za to. Na oltaru umjetnosti možete raditi stvari koje su u stvarnom životu zabranjene. Tako umjetnost postaje igra, alibi koji oslobađa opisala je kreativni proces koreografkinja Edrien Hod. Smjelo iznoseći ovo djelo na scenu, slovenački plesači poklonili su jedno izuzetno veče fiatovskoj publici, koja je aplauzima pokazala koliko crnogorskoj teatarskoj sceni nedostaje projekata iz plesnog žanra.

Poezija Šimborske

Nakon slovenačkog fokusa, fiatovska noć nastavljena je na Velikoj sceni KIC-a „Budo Tomović“ predstavom „Malo o duši”. Režiju, adaptaciju i glumu potpisuje Varja Đukić. Komad je scenska interpretacija djela pjesnikinje i nobelovke Vislave Šimborske. Njena poezija artikulacija je egzistencijalnih tema koje su podsticaj na kreativniji doživljaj svijeta, ali i sopstvene pozicije i uloge u njemu. U prepoznatljivom maniru, Varja Đukić je u ovom komadu dosegnula i vrlo suptilno na publiku prenijela emociju i dubine stiha velike pjesnikinje, zaokruživši peti dan FIAT-a u specifičnoj atmosferi, pokazujući da je poeziji i te kako mjesto u teatru.

U autorskom timu predstave „Malo o duši” još su i kompozitorka Nina Perović, violinistkinja Ana Rašović i dizajner svijetla Radomir Stamenković. Predstava je nastala u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Zetskog doma i JU Ratkovićeve večeri poezije iz Bijelog Polja. U prostoru Kuslevove kuće preksinoć je održan i filmski segment festivala. Urednik ovog programa Vladimir Vučinić, kroz tematski ciklus „Odmračivanje”, odabrao je filmove koji se bave temama usamljenosti, osjećanjem izgubljenosti, odumiranjem srednje klase. U njegovom izboru našla su se ostvarenja „Odričem se svijeta” Krsta Škanate, „Moć” Vlatka Gilića, „Zajedno” Miša Radivojevića i „Maske” Andra Martinovića.

Večeras „Bračne svađe“, „Plaža Lampeduze“ i Ahmed Burić

Šesti dan FIAT-a počeće u 19 sati na prostoru Dvorca Petrovića na Kruševcu francuskim uličnim teatrom. Riječ je o predstavi „Bračne svađe“ trupe „Frichti Concept” Koncept i koreografiju potpisuje Brendan Le Delliou koji je, uz Elodie Tuquet, i jedan od izvođača. Nakon uličnog teatra, program će biti nastavljen u amfiteatru knjižare „Karver“ gdje će u 21 sat početi hrvatska predstava „Plaža Lampeduze” u režiji Senke Bulić i produkciji Kazališta Hotel Bulić. U okviru književnog segmenta, u Kuslevovoj kući u 23 sata gostovaće pisac Ahmed Burić. Djelić programa FIAT-a danas će biti u prilici da vidi kotorska i cetinjska publika. U 19 sati na Pjaci od kina u Kotoru grupa francuskog uličnog teatara „Fluo“, nastupiće sa predstavom „Fosil”, dok će se na Trgu kralja Nikole na Cetinju predstaviti kolektiv „Orbita” iz Rige sa „Slow Show FM“ programom.

Send this to a friend