Kultura

Univerzalni vidici i naše društvo

Foto: BARinfo

U okviru Barskog ljetopisa, crnogorski pisac Nikola Nikolić promovisao je preksinoć na platou ispred Dvorca kralja Nikole zbirku priča „Atakama“, koja je iz štampe izašla 2016. godine u izdanju „Nove knjige“ iz Podgorice.

Tematsko-idejna okosnica, poetika i umjetnička vrijednost ovog štiva prikazani su kroz razgovor sa moderatorkom večeri, profesoricom književnosti, urednicom i lektorkom u ovoj izdavačkoj kući, Jelenom Krsmanović.

Crnogorski milje

„Atakama“ je knjiga sastavljena od 15 kraćih i dužih priča, koje se bave raznim pojavama savremenog društva od samoubistva, preko porodičnih i ljubavnih odnosa, pa do totalitarizma i sudara različitih kultura.

Na promociji je zaključeno da su one, pored univerzalnih vidika koje otvaraju, povezive i sa onim što predstavlja kontekst konkretno crnogorskog društva. Nikolić je novinarima objasnio na koji je način sve to idejno i motivski uvezano sa nazivom zbirke, koji predstavlja ime pustinje u Čileu.

“Može se prepoznati da su priče uglavnom vezane za crnogorski milje, makar po ovdašnjim imenima. Naravno, ima i drugačijih. Recimo, priča „Atakama“ vezana je za čileansku pustinju, čiji mi je naziv bio najupečatljiviji kao naslov za knjigu. To što u sebi ujedinjuje ta geografska cjelina, ta pustinja koja je jedno od najsuvljih mjesta na planeti, a istovremeno se tu posmatra svemir i traže novi oblici života, za mene je bilo fascinantno. Na jednom mjestu susrijeću se krajnosti život i smrt i pošto generalno zbirka protiče u toj atmosferi, našao sam za adekvatan upravo takav naslov”, objasnio je Nikolić.

Dobre ideje

Iza ovog mladog autora su i dva zapažena romana „Čvor“ (2011) i „Meandar” (2014), a nakon zbirke priče, planira, kako kaže, još dva romana i pritom ima precizno određenu tematsko-idejnu osnovu za oba.

“Nikad ne ulazim smišljeno u to, sad bi recimo trebalo da pišem ljubavni roman, sada porodični nego jednostavno kad shvatim koja je ideja najjača i najbolja, koju je najzahvalnije što prije uvrstiti u knjigu, ona dobija prednost. Dešava mi se da kad sam pri kraju sa pisanjem, kad vidim da su to završne konture, imam potrebu da smišljam, kao u nekoj groznici šta je sljedeće. Donekle se plašim tog momenta kad se budem potpuno odmorio od odjeka prethodne knjige. Zebem da će da mi se desi da kažem sebi čekaj, šta bi ti sada mogao da pišeš. E tu bi morao nastupiti taj konstruktivizam. A ja imam sreću da već za naredna dva romana imam dobre idej”, otkrio je autor.

Nikola Nikolić je crnogorski autor mlađe generacije, koji sa tog stanovišta smatra da je donekle dobra pojava čak i skribomanija, koja je evidentna kod nas, posebno u krugu „mlađih autora”. Tu će, kako kaže, neminovno nastupiti neka vrsta prirodne selekcije, a što je više materijala veća je šansa da se izdvoji nešto dobro.

Predstavljanje njegove knjige na Barskom ljetopisu dio je selekcije književnog programa Večernje scene Mile Čordašević.

Sljedeća književna promocija, zakazana je za večeras u 21 sat, kada će ispred Dvorca roman „Petoljetka nedobrog Džejkoba” promovisati Senad Karađuzović.

„Ljepotica i zvijer“ na Ljetnjoj pozornici

Predstava „Ljepotica i zvijer“ (4+), sa Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta, biće izvedena večeras u 21 sat na Ljetnjoj pozornici u Baru, u okviru pratećeg programa Barskog ljetopisa.

Po tekstu Igora Bojovića, režiju ove predstave potpisuje Teatar mladih. Igraju: Kristina Stevović, Pavle Ilić i Branko Ilić. Scenografija, kostim i maske djelo su Ivanke Vane Prelević, muziku potpisuje Olivera Dakić, koreografiju Slavka Nelević, a sjenke Velimir Velev.

Send this to a friend