Kultura

Uroš Tošković o Pablu Pikasu

Uroš Tošković, crnogorski slikar i jedan od najboljih crtača u svijetu svih vremena, ovako je govorio o slikaru Pablu Pikasu.

“Pikaso je genije koji je za svaku fazu u životu imao drugu ženu. Zaustavljao sam ga u Parizu i pitao: jeste li vi Pikaso? Da, ja sam Pikaso. Ja put njega, on produži. Mali, zdepast. Zna Petar Omčikus. Kad dođe na izložbu glava mu kao čioda, trapav. Nigdje se nije pojavljivao, vrlo loše je govorio francuski. Ali imao je neke žive oči koje su sve vidjele…”

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

s kojim pravom ovaj priča o Pikasu , zato što on nešto škraba a

Čapur
Gost
Čapur

Neponovljivi!

Rogodjed
Gost
Rogodjed

Rece Uros za Pikasa da je šmokljo.

portret
Gost
portret

NIkad mi nije bilo jasno zašto je PIkaso slikar svjetskog glasa! Gledao sam njegove slike – crteže u Parizu, Berlinu, Njujorku (Gernika prva na ulazu u njujoršku galeriju, ali tu je i slika Nadežde Petrović!) Marketing je čudo i ovdje se sve olako prihvata što nam drugi serviraju! Lubarda niije ništa gori od Pikasa, ali ni jedan ni drugi nisu… Više »

Ivana
Gost
Ivana

Pikaso nacrta neku spodobu sa dvije glave i sa okom na stomaku i to proda za milion. A ako bi iko od nas to stavio na zid pa da ti džabe neko pokloni tu sliku, avo glava. Ali da ne znaš da je Pikaso.

Dzanja
Gost
Dzanja

Ja bih stavio. Ako neko voli takav stil – može biti i slika anonimusa, samo da je dobra…

Toni
Gost
Toni

Ivana, srce, prilično si to banalizovala. Ne mora baš svako da poznaje umjetnost. Evo ja se amaterski trudim, pa je ne poznajem dobro. Zato i ne komentarišem umjetničke radove kao da su sir sa pijace.

Toni
Gost
Toni

Pikaso nije slikar svjestkog glasa, već po mnogima najveći u istoriji. To što ti se sviđaju italijanski renesansni slikari znači da voliš realizam (kao i ja), ali umjetnost nije samo goli realizam. Nečega mora biti i u specifičnom i jedinstvenom izrazu kakav neko ima, a rijetko koji ga je slikar imao kao Pikaso.

NeZnamSto
Gost
NeZnamSto

ko je ovaj Djelosaj,nesto nisam cuo za tog slikara

Jovanka
Gost
Jovanka

Jaci tekst odavno ne procitah.

SKYDOG
Gost
SKYDOG

Ne zaboravite Iliju Burica, izmedju ostali. Koliko dobrih slikara u i iz Crne Gore, Tri pura vise dobrih crtaca !!!

loen
Gost
loen

Bolji crtač od Toškovića je Dragan Lubarda sa beogradske Likovne alkademije.

Moje ime
Gost
Moje ime

Ko je i kada proglasio Uroša Toškovića jednim od najboljih crtača u svijetu svih vremena? Zna li za njego neko u Nju Jorku npr. ? Tokiju? Parizu? Jesu li traženi njegovi crteži tamo? da li studenti na likovnim akademijama u Berlinu, Londonu ili Amsterdamu npr. uče da je Tošković jedan od najboljih crtača u svijetu svih vremena? Ne pitam kao… Više »

Smuti
Gost
Smuti

Zna i uče.

SKYDOG
Gost
SKYDOG

Uros je sa ostatkom članova Medijale (Djuric, Velickovic itd…) 60tih otisao u Pariz. Tamo su radili u poznatoj grafickoj radionici u koju je dolazio i izmedju ostalih poznatih galerista i impresario Picasa. Pred zakazani sastanak, na masinama i zidovima su kacili svoje radove koje je galerista u prolazu gledao… Istina je da se zaustavljao par puta ispred crteza Dada Djurica… Više »

Šejka
Gost
Šejka

A nemoj da sumLjaš, haha, e ko sve o Medijali piše 🙁

bane
Gost
bane

mi volimo sve da preuvelicamo x 300..toso je dobar lik ali daleko da je svjetsa klasa.

SKYDOG
Gost
SKYDOG

Puno mi je draze pominjanje imena Petra Omcikusa, izuzetnog slikara iz Hercegovine obzirom da o Picasu svi koje to interesuje znaju sve.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Uroš Tošković, crnogorski slikarski genije.

Send this to a friend