Kultura

Uručenjem nagrade “Risto Ratković” završene 47. RVP

Foto: Vladimir Jelić

Uručenjem nagrade ,,Risto Ratković“, laureatima Tanji Kragujević i Balši Brkoviću, sinoć u dvorištu Kuće Rista Ratkovića, zvanično su završene 47. Ratkovićeve večeri poezije.

Jednoglasnom odlukom žirija, odlučeno je da nagradu ravnopravno dijele Tanja Kragujević, za zbirku ,,Efekat leptira“, i Balša Brković, za zbirku ,,Crno igralište“.

Svečano veče otvorile su pijanistkinje Jasmila Hot, i Milena Đurović, kompozicijom Čajkovskog.

Prigodnom besjedom prisutnima se obratila Tanja Kragujević, koja je kazala da joj je nagrada donijela puno radosti, i osjećanje ponosa.

“Posebno se zahvaljujem žiriju na razumijevanju za ovakav jedan pjesnički napor, koji čini moj ,,Efekat leptira“. Veoma sam polaskana načinom na koji je donijeta odluka, tajnim glasanjem, i ravnopravno sa kolegom Balšom Brkovićem. Počastvovana i srećna, nečim što ne bih nazvala ,,smjenom generacija“, već dijalogom. Hvala organizatorima na interesovanju za poeziju, i na uspomenama na jednog velikog pisca“, istakla je Kragujević u svom obraćanju.

Stihove Tanje Kragujević kazivao je glumac bjelopoljskog pozorišta, Miro Nikolić.

Predsjednik žirija Borislav Janković, obrazložio je odluku žirija, naglasivši da je dobitnica nagrade Tanja Kragujević prepoznatljiv znak jugoslovenskog i post-jugoslovenskog pjesništva, skoro pet decenija, dok je Balša Brković jedan od začetnika nove crnogorske književnosti stvarane krajem prošlog i početkom ovog milenijuma.

“Zbirka ,,Efekat leptira“ afirmiše najbolja svojstva poezije, gdje su sačuvane savremenosti poetskog bića i njegove misije. Zbirka ,,Crno igralište“ je vizija svijeta sagledanog u jednoj kosmogonijskoj ravni, u kojoj dominira vječiti faustovski sindrom, faustovska šizofrenija poistovjećivanja sa crnim igralištem, i dobro je što se Brković vratio poeziji“, zaključio je Janković.

Nagradu laureatima uručio je Miroljub Ratković.

“Drago mi je da ova nagrada nosi ime pjesnika, koji je otkrivao nepregledna prostranstva individue, onoga koji tvori poeziju, i zbog kojeg poezija nastaje. Drago mi je što će u ljetopisu ove nagrade moje ime stajati zajedno, sa imenom istaknute pjesnikinje Tanje Kragujević, i što se sve odvija u gospodskom gradu Bijelom Polju, gradu književnih magova kakvi su bili Ćamil, ili Bule. U doba kada se izmišljaju nove riječi, da bi laž zvučala prihvatljivo, samo poezija ima moć da zacijeli tu, i sve druge bolesti jezika“, kazao je laureat Balša Brković.

Njegove stihove kazivao je glumac Crnogorskog narodnog pozorišta, Slobodan Marunović.

Brković je prisutnima pročitao pjesmu ,,Cigansko mlijeko“ posvećenu njegovoj majci, koja je dio svog života provela u Bijelom Polju.

Send this to a friend