Kultura

Uskoro predstava o Vitu Nikoliću

Velikani srpskog glumišta Petar Božović i Žarko Laušević spremaju predstavu u režiji Ljiljane Todorović, po tekstu Željka Mijanovića, o našem sjajnom pjesniku Vitu Nikoliću. Ovo će biti povratak Žarka Lauševića na pozorišnu scenu poslije četvrt vijeka.

“Mislim da će premijera biti na jesen, nijesmo sebi postavili rokove. Junaci su sudija i pjesnik, što je motiv komada”, kazao je kratko Božović za Kurir.

Rediteljka Ljiljana Todorović, već je radila s Lauševićem na kultnoj predstavi “Mačka na usijanom limenom krovu”, ali on od 1993. nije igrao na sceni.

Nikolić je stvarao u drugoj polovini 20. vijeka, njegov opus je raznovrsan, a stil poseban. Njegovi stihovi odišu ljubavlju, nostalgijom, melanholijom, ironijom i osjećanjima bola, a prolaznost života, starost i bolesti koje sa sobom starost nosi, smrt, samoubistvo su samo neki od motiva koji se pojavljuju u Vitovim pjesmama.

Ono što povezuje sve njegove pjesme jeste bujica osjećanja koja izviru iz njegovih stihova, ostavljajući poseban utisak na čitaoce.

Send this to a friend