Kultura

Uspavanka za Ljubu nova knjiga Gordane Vujović

Iz štampe je izašla nova knjiga Gordane Vujović „Uspavanka za Ljubu“, u izdanju Kulturnog centra Bar.

Riječ je o zbirci kratkih priča, romansiranoj biografiji porodice i prati njen život od djetinjstva u Novom Sadu i Banji Koviljači, preko studentskih dana u Beogradu, sve do prvih godina nakon udaje u Baru.

Baranima će posebno upečatljiv ostati upravo ovaj posljednji segment djela, jer Vujovićka novinarski precizno, ali sa puno emocija, oživljava tzv. Staru Topolicu, od ribarske kućice Veliše Šarbaića i profesorskih kućica na mjestu današnjeg kafića „Martina“ i obližnjih teniskih terena, do hotela „Agava“.

Gotovo zaboravljeni likovi Bara oživljavaju na stranicama ove knjige i pokazuju drugačiji način života i drugačije norme ponašanja u odnosu na ovaj danas, sa puno prisnosti i saosjećanja za ljude oko sebe.

Gordana Vujović je juče, gostujući u emisiji „Promenada“ Radio Bara, istakla da je rad na knjizi trajao tri godine, te da je osjećala dug prema svim članovima familije koji nemaju potomaka da ispriča njihove živote kako bi ostao trag za njima. Isto važi, rekla je, za sve prijatelje iz Bara kojih više nema, a dosta je takvih.

„Bilo je to moje sentimentalno putovanje u prošlost. Krenula sam da pišem, a onda su, u snu ili na javi, iskrsavali svi oni dobri ljudi koje sam znala, otvaralo se sve samo od sebe, kao čarolijom… Juče mi je Peđa Milović, moj bivši komšija iz ‘Trudbenikovih’ baraka pored mora, a ja sam živjela u Dvorcu kralja Nikole dok je on još bio otvoren za stanare, rekao kako nikad nije mislio da će moći zaboraviti neke ljude s kojima je odrastao, a da je čitajući knjigu shvatio da se to ipak dogodilo, i da sam mu ih ponovo vratila u sjećanje. Meni većeg komplimenta za knjigu nema“, rekla je Vujović.

Gordana Vujović je čitav život provela u novinarskom poslu. Bila je dugogodišnji urednik Radio Bara i „Barskih novina“ i dopisnik „Pobjede“. Do sada je publikovala dvije knjige – „Mačka iz matrikule“ i „Što vjetar ne odnese (priče iz novinarske bilježnice)“.

Promocija knjige „Uspavanka za Ljubu“ biće upriličena 8. marta, u 19h, u Dvorcu kralja Nikole.

Send this to a friend