Kultura

Uspjeh dramskih amatera iz Rožaja na gostovanju u Kruševcu

Predstava Dramskog studija Centra za kulturu Rožaje, “Kongres pomirenja”, po tekstu i režiji Dragana Koprivice, uspješno je izvedena u Kulturnom centru u Kruševcu.

“Kongres pomirenja” je namjenski prikazan za pobjednike FEŠT-a i TIN Festa, učenike Kruševačke Gimnazije i Osnovne škole “Vuk Karadžić”, za pobjednike Dječjeg maskenbala u okviru Festivala humora i satire “Zlatna kaciga”, kao i druge ljubitelje teatra u Kruševcu.

Nemanja Petronijević iz Kruševca, dramski urednik i dramaturg visoko je ocijenio domete predstave.

Bila je to, kako ističe, “interesantna eksperimentalna dramska forma, okrenuta interpretaciji naše današnjice, koristeći neverbalne metode, zvuk, mimiku i scenski pokret. Bez obzira što su glumci bili pretežno osnovci i nekolika srednjoškolca, ova predstava je okrenuta svim uzrastima, i od svih je bila jasno i rado prihvaćena. Koncept predstave je da se moderna slika društva i politike propusti kroz vizuru djeteta. Goli mehanizmi našeg društva, njihovo neprestano ponavljanje u apsurd, izazivaju komediju, a angažovana strana predstave jasan utisak.”

Sandra Maksimović, tekstopisac i režiser iz Kruševca, ukazala je da je “Kongres pomirenja” “smiješna i istovremeno gorko-otrežnjavajuća predstava o djeci, koja u klovnovski velikim odijelima oponašaju odrasle. Kritika besmislenosti političkih debata i kongresa, sprovedena kao fizički teatar i groteska, kritika televizije rijalitija ‘spadanjem pantalona’, zatrpavanjem smećem i nasiljem na sceni – čini ovu predstavu vrlo edukativnom i angažovanom.”

“Kongresom pomirenja” u junu prošle godine, nakon dvije decenije pauze, u Rožajama je ponovo oživio dramski amaterizam, a učenici osnovne i srednje škole savladali prve lekcije iz glume i scenskog izraza. Na Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju osvojili su tri vrijedne nagrade, i dosad nastupili u sedam gradova: Rožajama, Podgorici, Bijelom Polju, Mojkovcu, Petnjici, Plavu i Kruševcu.

Direktor Centra za kulturu Rožaje, Sulejman Beća Kujević, povodom gostovanja u Kruševcu, naglasio je da će predstava i dalje biti igrana u Crnoj Gori i regionu, i najavio da mladi iz Rožaja pripremaju novi dramski projekat za selekciju 49. Bjelopoljskog festivala, koji se održava sredinom juna.

Send this to a friend