Kultura

Usvojeni zakoni: I dalje će postojati pet državnih nagrada, promijenjen koncept

Skupština Crne Gore danas je usvojila Zakon o državnim nagradama i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti kulturnih dobara, saopštili su iz Ministarstva kulture, ističući da je time redefinisani profil i koncept državnih nagrada, te stvorene normativne pretpostavke za snažniju zaštitu i očuvanje kulturne baštine.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je kazao da se značaj državnih nagrada ogleda ne samo u tome što se njihovim uspostavljanjem na poseban način valorizuje kulturno-istorijski kontekst i nasljeđe, već i jer one predstavljaju i svojevrsni pokazatelj vrjednosnih sudova u umjetnosti i stvaralaštvu, koje afirmiše i za koje se određena zajednica zalaže.

“Novim Zakonom zadržali smo pet dosadašnjih državnih nagrada, s tim što im je koncept promijenjen, pa će se tako Njegoševa nagrada i nagrada Petar Lubarda, ubuduće dodjeljivati svake četvrte godine za ukupan stvaralački opus, a ne za jedno djelo, kako je do sada bilo propisano. Trinaestojulska nagrada će se i dalje dodjeljivati kao godišnja i nagrada za životno djelo, ali su preciznije definisane različite oblasti za koje se može dodijeliti, da bi se izbjegla dosadašnja praksa po kojoj je i ova nagrada pretvorena u nagradu za kulturu i umjetnost. Profil nagrada Miroslavljevo jevanđelje i Oktoih ostao je isti, s tim što se sada Miroslavljevo jevandjelje dodjeljuje svake treće godine, što je primjerenije obimu tekuće crnogorske izdavačke produkcije kojoj je i namijenjena”, istakao je Bogdanović.

Tokom diskusije o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o kulturnoj baštini ministar je rekao da će se izmjenama unaprijediti normativna osnova za zaštitu i očuvanje kulturne baštine, te da će se pružiti osnov za izradu nedostajućih strategija u toj oblasti.

Pored toga, ukazano je i na važnost usklađivanja sa direktivama Evropske unije i drugim sistemskim zakonima u Crnoj Gori.

“Tekst Zakona je usaglašen sa Direktivom o uslugama na unutrašnjem tržištu, Direktivom o povraćaju kulturnih predmeta nezakonito iznesenih sa državnog područja države članice, te Regulativom Savjeta o izvozu kulturnih dobara, kao i Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata”, kazao je Bogdanović.

U Skupštini je zaključeno da predložena zakonska rješenja predstavljaju još jedan korak u pravcu unapređenja politika u oblasti kulture.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tradicija
Gost
Tradicija

I dalje će postojati mnogo više nagrada za čuvare lika i nedjela Gospodarvih. Ostali će dobiti NAGRDE!

Mujica
Gost
Mujica

Ovom narodu dodijeliti nagradu što vas trpi 30 godina

Send this to a friend