Kultura

Vaid i Nevena Turusković izradili 189 replika odora Bokeljske mornarice

Vaid i Nevina Turusković iz Tuzi, izradili su 189 replika starinskih odora Bokeljske mornarice. Odore, kao i djelove za njih, Turuskovići su predali Pomorskom muzeju Kotor, a prijekat je sa 30 hiljada eura finansiralo Ministarstvo kulture. Dio projekta bio je i nabavka starnskog oružja.

Turuskovići su, kako je saopšteno iz Muzeja, sa velikim umijećem  poštujući, do tančina stare uzorke nošnji postigli visoki kvalitet izrade kao i ugradnje materijala. Oni su radove predali direktoru Andru Raduloviću uz prisustvo predstavnika Bokeljske mornarice, koji su preuzeli završene komade.

Drugi dio projekta nabavke kvalitetnih replika starinskog oružja biće realizovan do kraja 2018.
godine.

Pomorski muzej Crne Gore nastao je iz prvobitne zbirke Bokeljske Mornarice, stoga je i u obavezi da baštini tradiciju očuvanja ove 12 vjekova stare organizacije pomoraca, pa će u dobroj saradnji sa Upravom ove starodrevne organizacije i ubuduće realizovati važne projekte za očuvanje kulturne baštine.

“Nove odore i kvalitetne replike starinskog oružja krasiće svakog mornara i oficira ove najstarije organizacije pomoraca na svijetu”, kažu u Pomorskom muzeju.

Send this to a friend