Kultura

Van Gog poslije 20 godina na aukciji u Parizu

Foto: Tanjug/AP, Peter Dejong

Slika holandskog majstora slikarstva Vinseta Van Goga biće na aukcijskoj prodaji u Parizu, prvi put u posljednjih 20 godina, saopštila je aukcijska kuća Artcurial i dodala da je slika procijenjena između tri i pet miliona eura.

“Prodaja slike predstavlja poseban događaj jer je sve manje djela Van Goga na aukcijskim prodajama širom svijeta”, izjavio je predstavnik aukcijske kuće Bruno Žober i dodao da je djelo nazvano “Žene koje krpe mreže na dinama” naslikano 1882. godine kada je Van Gog imao 29 godina.

Žober je rekao da je to djelo iz ranog Van Gogovog perioda i da ima sve karakteristike njegovog kasnijeg slikanja, a to su pejzaži sa zemljom koja je zauzima glavno mjesto na slici.

Sadašnji vlasnik slike, evropski kolekcionar čije ime nije saopšteno, pozajmio je sliku tokom osam godina sve do 2015. godine, muzeju posvećenom Van Gogu u Amsterdamu.

Slika je bila predstavljena i u muzejima Montreala i Haga od 1960. do 2010. Slika će prije prodaje u Parizu biti izložena do 9. aprila u aukcijskoj kući Artcurial.

Posljednja aukcijska prodaja Van Gogovog djela u Parizu održana je sredinom ’90-tih godina. Slika “Vrt u Overu” prodata je za oko deset miliona dolara.

Na aukcijskoj prodaji 4. juna, pored te slike biće ponuđeno pet djela francuskog slikara Pola Gogena, naslikanih od 1876. do 1887. godine.

Vinsent Van Gog (1853-1890), koji je izvršio samoubistvo s 37 godina, jedan je od najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcjenjenijih slikara uopšte.

Send this to a friend