Kultura

Večeras otvaranje izložbe Evropska moda na crnogorskom dvoru – refleksije

Izložba Narodnog muzeja Crne Gore “Evropska moda na crnogorskom dvoru – refleksije”, biće otvorena večeras u Muzeju makedonske borbe u Skoplju.

Na otvaranju će govoriti ministri kulture Makedonije i Crne Gore, Asaf Ademi i Aleksandar Bogdanović, direktorice muzeja Makedonske borbe i Narodnog muzeja Crne Gore, Danijela Nikolova i dr Anastazija Miranović, a izložbu će otvoriti premijer Makedonije, Zoran Zaev. Ovom prilikom će biti potpisan sporazum saradnje izmedju dva resorna ministarstva.

Prvi put će dio bogate i značajne zbirke odjeće članova dinastije Petrović – Njegoš iz fonda Muzeja kralja Nikole Narodnog muzeja biti prezentovan van granica Crne Gore. Izložba oslikava onovremene modne trendove u kontekstu kulturnih prilika i društvenih promjena u Crnoj Gori na prelazu iz XIX u XX vijek.

Najveći dio kolekcije čine primjerci odjeće crnogorskih knjaginjica Ksenije i Vjere i snahâ, knjaginja Milice-Jute i Natalije – Lili, koje su slijedile evropsku modu.

Svečane haljine iz muzejske kolekcije odraz su njihovog suptilnog ukusa, visokog društvenog statusa i standarda, kao i svjedočanstvo modernog stila odijevanja u evropskim metropolama na početku XX vijeka.

Haljine su nabavljane u modnim salonima “E. & G. Spitzer”, Christoph Drecoll, Jacques Doucet-a, Gustava Beer-a i Paul Poiret.

Interesantni su i primjerci odjeće za “kostimirane” balove, kao i kompleti dnevne i putničke garderobe. Raskošniji komadi ove garderobe nabavljani su u renomiranim modnim kućama (G.&.E. Spitzer, Beer, Doucet, Nicaud & C-ie) i velikim trgovinama konfekcijske robe u inostranstvu – Laides Tailors, A. Gerf & A. Veys, Pariz, Maison Strom Schneider & C-ie Taiilleurs Scandinaves, Pariz, Nica; Grande magasine de la paix F. Gouder Monte Carlo, Mode e confezioni Rinaldine Nipote, Firenca, Tailleurs pour dames Old England Pariz; Laides blouse Harrods, London i Georgette Duelier, Pariz – šeširi). Posebno mjesto u njihovom garderoberu zauzimale su razne vrste luksuznih ogrtača od satena prekrivenog tilom, velura postavljenog krznom, svile ili flanela, koji su kupovani u velikim modnim salonima G. & E. Spitzer, Schostall Beč i Gustav Beer, Pariz, Nica Monte – Carlo…

Inovacije u primjeni tradicionalnog kostima započete su u doba Petra II Petrovića Njegoša, koji je kombinaciju tradicionalnog i modernog ispoljio u sjajnom vladarskom nacionalnom kostimu. Uz kostim muške narodne nošnje kombinovao je crnu kravatu i bijle rukavice, a nerijetko je pored tradicionalne crnogorske kape nosio i onovremenu luksuznu samur kapu.

Dio izložbe posvećen je savremenim refleksijama na datu temu.

Autori projekta su dr Anastazija Miranović, Tatjana Jović i Isidora Kovačević, a izložba će biti otvorena do 1. jula.

Send this to a friend