Kultura

Vedrana Rudan u Herceg Novom: Djeca su bezuslovna ljubav i doživotna robija

Foto: Zvezdana Kujović

Nezaboravan nastup književnice Vedrane Rudan obilježio je sinoćnje veče na 54. Prazniku mimoze u Herceg Novom. Sala dvorane “Park” bila je prepuna, a Rudan je publiku podstakla na smijeh i interakciju, govoreći na sebi svojstven, prepoznatljivo britak način o životu, djeci, muško-ženskim odnosima, govorenju istine, slobodi i svojim djelima.

Na samom početku Rudan je pozvala publiku da zajedno sa njom otvori dušu i srce, da iskreno i bez glume podijele svoje priče. Komentarišući činjenicu da se u razgovor uglavnom uključivale žene, ona je rekla:

“Po meni su žene uvijek hrabrije da podijele svoje priče, a muškarci su tu da ćute i da nas mlate”.

Sa književnicom poznatom po izjavama koje snažno odjekuju u javnosti razgovarala je novinarka Mira Potpara. Na pitanje šta je za nju sreća i može li se ona dostići bez materijalne sigurnosti, Rudan je odgovorila:

“Muž i ja živimo skupa, ne dijelim ga od sebe iako je Crnogorac. Mislim da je sreća ako ti malo treba, a puno imaš, to nije fraza, to je stvarno. Nama malo treba za sreću: pare, kuća, auto i da nam djeca ne dolaze na vrata”.

“Djeca su bezuslovna ljubav i doživotna robija”, kaže Rudan u svom najnovijem djelu “Doživotna robija”, o kojem je sinoć i po završetku programa nastavila da razgovara sa publikom, tokom potpisivanja knjiga i fotografisanja.

Njena poruka za one koji danas odgajaju djecu glasi:

“Neka im dragi Bog pomogne. Nema pravila, nema recepta, nikad niko nije nikome rekao kako odgojiti djecu, kako od njih napraviti ljude. Nismo mi koji smo ih rodili jedini, postoji društvo, postoji škola, fakulteti, politika, mi smo tu jedan točkić, često najmanje bitan. Velika je stvar imati dijete i još je veća dovesti ga do zrelosti, ko je to prošao zna kakav je to pakao i kakva je to sreća, ko nije ja mu želim svu sreću ovoga svijeta”.

Rudan kaže da će iz Herceg Novog ponijeti lijepa sjećanja, slike koje ostaju i sadnicu mimoze.

“Nisam prvi put u Herceg Novom, to je gradić koji ja godinama znam, ali prvi put sam došla kao gost ovoga grada i ne mogu ja sada u dvije rečenice utiske. Publika je bila toliko fantastična da sad ja više baš ništa suvislo ne mogu reći, jako sam dirnuta. Bila je sa mnom gospođa Mira koja mi je pomogla da izdržim ovaj susret jer je publika bila toliko angažovana, vesela, toliko s nama, da nam nije bilo lako. Mi smo bile spremne da budemo jako bitne, ali publika je bila bitnija od nas”, podijelila je Rudan svoje utiske sa gostovanja na Prazniku mimoze.

Večeras nas na 54. Prazniku mimoze očekuje predstava „Eling“ u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta, koja će biti izvedena u dvorani “Park” od 20 časova. U ovoj predstavi koju je režirao Marko Manojlović igraju Ljubomir Bandović, Pavle Pekić, Nataša Marković, Nenad Gvozdenović i Rade Marković.

Organizatori Praznika mimoze su Opština Herceg Novi, JUK “Herceg-fest” i Turistička organizacija Herceg Novi, uz podršku brojnih sponzora i prijatelja festivala.

Send this to a friend