Kultura

Velikan i bošnjačke i crnogorske kulture

Imam san da vertikala Hafiz Salih Gašević, Avdo Međedović, Ćamil Sijarić, Husein Bašić, koja je izuzetno bitna za identitet Bošnjaka u Crnoj Gori, postane dio ukupnog crnogorskog identiteta koju će svi prepoznavati kao svoju kazao je direktor “Almanaha” Atvija Kerović, osvrnuvši se na životno djelo Huseina Bašića tokom večeri kojaje u znak sjećanja na tog čuvenog pisca održana u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

Kerović je podsjetio da je Bašić u kritičnim vremenima za opstanak svog naroda, 1993. godine, osnivanjem “Almanaha” postavio temelje za najznačajniju kulturnu instituciju Bošnjaka u Crnoj Gori koja je postala nezaobilazni svjedok našeg sveukupnog kulturno-istorijskog trajanja na ovim prostorima.

“Istovremeno, zajedno sa istomišljenicima među svojim kolegama, učestvovao je u stvaranju i radu kulturnih institucija koje su predstavljale izuzetno važnu podlogu za razvijanje ideje o crnogorskoj nezavisnosti. Svi ovi elementi potvrđuju Huseina Bašića kao velikana i bošnjačke i crnogorske kulture”, istakao je Kerović.

Direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević” Bogić Rakočević kazao je da djelo Bašića živi i nije zaboravljeno, da je trajna vrijednost, ali da to ne znači da je do kraja istraženo i da mu nova tumačenja ne mogu dati još dublja značenja. Između ostalog, osvrnuo se i na iskustva koja je stekao kao autor dokumentarnog filma “Od sunca ogrlica”, koji je posvećen slavnom piscu.

O Bašićevom životu i djelu govorio je i akademik Zuvdija Hodžić. Kako je kazao, za njega ga vezuje prijateljstvo koje su njegovali decenijama i poštovanje njegovog djela u kome je “mudro, svježim i bogatim jezikom pripovijedao o gorkoj, uzbudljivoj i dramatičnoj sudbini bošnjačko – muslimanskog naroda”.

“On objektivno sagledava društveno-istorijska zbivanja i njihove posljedice, u čemu mu pomaže i stoljetna distanca i književno i životno iskustvo, znanje i proučavanje arhivskih materijala, ali najviše talenat, stvaralačka mašta i imaginacija”, rekao je Hodžić.

U svom osvrtu na Bašićev opus, Rajko Cerović je naglasio da “ne treba potcijeniti brojne poznate autore bošnjačke književne scene, ali se ni jedan drugi osim Bašića, nije toliko dosljedno i do kraja posvetio isključivo gotovo planetarnoj sudbini bošnjačkog balkanskog življa u razmjeri od skoro jednog i po vijeka.

“Nije, u slučaju opsesivne tematike ovog pisca, riječ samo o neveseloj sudbini Bošnjaka muslimana na balkanskom prostoru, poslije povlačenja Osmanskog carstva, već i o jeziku i ukupnom pogledu na svijet bošnjačke mase koja više od jednog vijeka doživljava na Balkanu progone i satiranja”, naglasio je Cerović.

Omaž Huseinu Bašiću organizovala je Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, u okviru serijala “Sjećanje na prijatelje biblioteke”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bošnjak iz CG
Gost
Bošnjak iz CG

Bošnjaci nemaju porijeklo iz današnje BiH, nemojte to da miješate. Treba prihvatiti kao realnost da smo više vezani za CG od mnogih Srba, koji bi željeli da Crne Gore nema. Sjetite se doprinosa Bošnjaka obnavljanju nezavisnosti CG svaki put kad krenete da ih kritikujete. Kao i doprinosa koji dajemo ukupnom razvoju CG , kao gradjanske, multietničke, evropske države.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Nek služi na čast ! Šta je zgešio Aleksa Šantić ili Đura Jakšić pa ih izbaciše iz školske lektire ,da oslobode mjesto nekom anonimusu.

Region
Gost
Region

Ako već hoće sa se napravi razlika od Crnogoraca, možda je trebalo napisati “Velikan Muslimanske i Crnogorske kulture”. Jer nisam siguran ni da je pola Crnogorskih Muslimana porijeklom iz Bosne. Pa treba navesti poja koji obuhvata sve, i one koji su iz Bosne i one koji nisu

Rahat
Gost
Rahat

Svi ovi sjajni pisci nijesu imali veze sa bošnjaštvom .Oni su bili svijetli primjeri tradicije crnogorskih Muslimana. Ideja bošnjaštva je uvezeni projekat koji uopšte nije imanentan muslimanskom nacionalnom biću u Crnoj Gori.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Puno postovanje za pomenute pisce Ali ne I za danasnje lidere muslimanskih partija ni Sve one koji bi da ih svrstaju u neku novu naciju Bosnjaci. Suvisno je objasnjavati da pravoslavci I muslimani sa ovog prostora imaju iste pretke kad se vrate unazad 100, 200, 300 ili 400 godina. Samim tim je nemoguce da smo dva naroda. Zato ako zelite… Više »

Dr xyz
Gost
Dr xyz

Srbi nijesu porijeklom, to sigurno, nego Crnogorci, uostalom, vidi im porijeklo i prezimena. Uostalom, crnogorski Muslimani to bolje znaju. A ti, “realni”, smanji to izmisljeno uvlacenje srpstva u Crnogorske vene.

Send this to a friend