Kultura

Velikan i bošnjačke i crnogorske kulture

Imam san da vertikala Hafiz Salih Gašević, Avdo Međedović, Ćamil Sijarić, Husein Bašić, koja je izuzetno bitna za identitet Bošnjaka u Crnoj Gori, postane dio ukupnog crnogorskog identiteta koju će svi prepoznavati kao svoju kazao je direktor “Almanaha” Atvija Kerović, osvrnuvši se na životno djelo Huseina Bašića tokom večeri kojaje u znak sjećanja na tog čuvenog pisca održana u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

Kerović je podsjetio da je Bašić u kritičnim vremenima za opstanak svog naroda, 1993. godine, osnivanjem “Almanaha” postavio temelje za najznačajniju kulturnu instituciju Bošnjaka u Crnoj Gori koja je postala nezaobilazni svjedok našeg sveukupnog kulturno-istorijskog trajanja na ovim prostorima.

“Istovremeno, zajedno sa istomišljenicima među svojim kolegama, učestvovao je u stvaranju i radu kulturnih institucija koje su predstavljale izuzetno važnu podlogu za razvijanje ideje o crnogorskoj nezavisnosti. Svi ovi elementi potvrđuju Huseina Bašića kao velikana i bošnjačke i crnogorske kulture”, istakao je Kerović.

Direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević” Bogić Rakočević kazao je da djelo Bašića živi i nije zaboravljeno, da je trajna vrijednost, ali da to ne znači da je do kraja istraženo i da mu nova tumačenja ne mogu dati još dublja značenja. Između ostalog, osvrnuo se i na iskustva koja je stekao kao autor dokumentarnog filma “Od sunca ogrlica”, koji je posvećen slavnom piscu.

O Bašićevom životu i djelu govorio je i akademik Zuvdija Hodžić. Kako je kazao, za njega ga vezuje prijateljstvo koje su njegovali decenijama i poštovanje njegovog djela u kome je “mudro, svježim i bogatim jezikom pripovijedao o gorkoj, uzbudljivoj i dramatičnoj sudbini bošnjačko – muslimanskog naroda”.

“On objektivno sagledava društveno-istorijska zbivanja i njihove posljedice, u čemu mu pomaže i stoljetna distanca i književno i životno iskustvo, znanje i proučavanje arhivskih materijala, ali najviše talenat, stvaralačka mašta i imaginacija”, rekao je Hodžić.

U svom osvrtu na Bašićev opus, Rajko Cerović je naglasio da “ne treba potcijeniti brojne poznate autore bošnjačke književne scene, ali se ni jedan drugi osim Bašića, nije toliko dosljedno i do kraja posvetio isključivo gotovo planetarnoj sudbini bošnjačkog balkanskog življa u razmjeri od skoro jednog i po vijeka.

“Nije, u slučaju opsesivne tematike ovog pisca, riječ samo o neveseloj sudbini Bošnjaka muslimana na balkanskom prostoru, poslije povlačenja Osmanskog carstva, već i o jeziku i ukupnom pogledu na svijet bošnjačke mase koja više od jednog vijeka doživljava na Balkanu progone i satiranja”, naglasio je Cerović.

Omaž Huseinu Bašiću organizovala je Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, u okviru serijala “Sjećanje na prijatelje biblioteke”.

6 Komentara na "Velikan i bošnjačke i crnogorske kulture"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend