Kultura

Vijek Rovačke republike: Čin i žrtve koji ostaju besmrtni

Rovačka republika bila je mnogo više od slobodne ustaničke teritorije u okupiranoj i poniženoj Crnoj Gori, kazao je danas u Kolašinu ministar kulture, Aleksandar Bogdanović. On je, na svečanosti organizovanoj povodom vijeka od uspostavljanja Rovačke republike, istakao da je ona besmrtna, baš kao i ime i lik svih junaka koji su pod strašnim terorom zakoračili u smrt.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na skupu, kojem su prisustvovali brojni posjetioci iz čitave države, naglašeno je kako sjećanje na Rovačku republiku živi, uprkos tome što se o njoj na širem planu dugo nije glasno govorilo.

“Njen je kontekst u istoriji mnogo značajniji čak i od toga što je bila parče slobode i otpora u zemlji kojoj je u to doba oduzeto i pravo na ime. Njena uloga utočišta za komite iz drugih djelova Crne Gore, gnijezda junaštva i prkosa, kao primjer odanosti, patriotizma i slobodoljublja – besmrtna je. Jednako je besmrtno ime i lik svakog junaka i junakinje koji su pod strašnim terorom zakoračili u smrt, birajući prije i nju, nego ropstvo i tlačenje”, naglasio je ministar.

Baš zato , dodao je, Rovačka republika je tih dana simbolizovala vječnu crnogorsku borbu za slobodu, to beskompromisno pregnuće za dostojanstvo i za čast svoje domovine.

“Iza Rovačke republike, ugušene nasiljem, ostalo je sjećanje. I to ne puka memorija, istorijska uspomena, već ono sjećanje koje obavezuje, koje nadahnjuje i, kako vrijeme odmiče, govori sve glasnije. Iz svih naših Rovačkih republika, iz tih gorkih iskustava, a prije svega sjećanja na nepokolebljive i hrabre, crpili smo volju i snagu da dostojanstveno i u miru dočekamo maj 2006. godine. A od tada, pa sve do danas, sazrijevalo je vrijeme da se suočimo sa istorijskim istinama, da se prisjetimo svega i da poručimo da nijedna borba nije bila uzaludna, niti zaboravljena”, istakao je Bogdanović.

Predsjednik opštine Kolašin Milisav Bato Bulatović je kazao da se vijek Rovačke republike obilježava u Kolašinu, gradu istorije i slobodarske tradicije.

“Naš mudri Rovčanin Veljko Vlahović je kazao: ”Crna Gora nikada nije molila da je ne kažnjavaju zbog ljubavi prema slobodi”. Rovačka republika je imala temelje u moralnom kodeksu Crnogoraca. Predstavljala je prostor na kome se vodila borba za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Upravo ove vrijednosti nadahnule su pripadnike Rovačkog bataljona da ponovo uzmu oružje, jer su ideali bili iznevjereni, a pravo, čast i sloboda Crne Gore pogaženi”, rekao je Bulatović.

Predsjednik Foruma Rovčana za Crnu Goru i predsjednik UBNOR-a i antifašista Kolašina Gojko Vlahović ukazao je da je Kolašin u svim oslobodilačkim ratovima dao ogroman doprinos.

“Okupili smo se danas u Kolašinu da evociramo nakon 100 godina uspomene na naše pretke, velike ljude i junake i njihovu borbu, koju su vodili protiv okupacije srbijanske vojske poslije 1918. godine. Rovačka republika je izraz ustaničkog i vjekovnog slobodarskog duha Rovaca i Morače i cijelog kolašinskog kraja. Potvrdila se kao akt patriotizma, heroizma i slobodne volje, ne samo Rovačkog bataljona i jedinica ondašnje Kolašinske brigade crnogorske vojske već i opšteg vjekovnog uvjerenja i odanosti naroda ovog kraja svojoj domovini Crnoj Gori i njenoj slobodi”, kazao je Vlahović.

Na skupu govorili i Dragan Bulatović i Miomir Marković Markan, jedan od inicijatora proslave.

“Sa posebnim poštovanjem gledam na Rovčane i osjećam moralnu obavezu da napokon pokrenemo i to pitanje. Ne zaboravimo da je nakon boja na Martinićima 1796. godine Sveti Petar Cetinjski zbog njihovog učešća u tom boju primio na Cetinju 25 biranih Rovčana, koji su mu se tada zakleli na vjernost Crnoj Gori. Ne zaboravimo na perjanike knjaza Danila, Pavla V. Minića i Grigorija M. Pižuricu. Ne zaboravimo na rovačkog barjaktara, ujedno i barjaktara crnogorske Garde – Zeka Bulatovića. Tim istim Zekovim barjakom je bio pokriven sanduk velikog vojvode Mirka Petrovića po njegovoj želji. Ne zaboravimo na bratimljenje Petra I Petrovića Njegoša sa Stevanom G. Bulatovićem iz Veljega Dubokog. Ne zaboravimo na junaštvo Rovačkog bataljona”, poručio je Marković.

Današnju akademiju organizovao je Forum Rovčana za Crnu Goru, u saradnji sa Evropskim pokretom za vladavinu prava.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sami pali...
Gost
Sami pali...

Ne učini dobro, da te zlo ne zadesi. Ne pomaži Srbiji, jer će ti se za to osvetiti.

General Dukljan
Gost
General Dukljan

Djeneral Radomir Vesovic,je bio protiv aneksije Crne Gore i sa sobom povukao dosta Vasojevića,

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Je li bio Đape? Predrag- Peđa Bulatović, mislim..😁 To su njegovi preci, a on je veliki poštovalac tradicije i predaka..

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Opet turske zastave ?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

O pope stiga si. Bolje da si juče doša u Kolašin da vidiš koje su to zastave. I malo ljuckoće da ti prijene. Džabe ti je pope. Ovo su vi zadnji trzaji. Neće se moć od srbovanja živjet. Moraće naći neko pošteni posa ili nazad za Kuršumliju, okle te je Amfilohije dovuka.

roro
Gost
roro

Kad ovaj zagrmi sa bine!!!Smiješan je Slavko Perović?

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Sto se ovim uopste bavi ministar kulture ?

MMM
Gost
MMM

Nego ko ce?

SRAMOTA
Gost
SRAMOTA

KAD CE OVAJ U ZATVOR STO JE ZAPOSLJAVAO PARTIJSKI

murko
Gost
murko

Preziveli kazu da je najstrasnije bilo bombarovanje srpske avijacije. Napalm bombama po civilima, a iza njih idu cetnici i kolju sve koji su preziveli prvi talas. Moja prababa Stana je prezivela i kaze da nista nije razumela srpske vojnike, jer su tada to bili potpuno razliciti jezici. Posle okupacije su oni uzeli i prisvojili crnogorski jezik i veru, crkvu su… Više »

Dudukljanin
Gost
Dudukljanin

Slagala te baba prvo su gadjali kacusama, pa onda je bimbardovala strateska avijacija, a padobranci sta su tek pocinili nije ni za pricu, e viva nikad vise 1918

murko
Gost
murko

Dedu su odveli u zarobljenistvo posle drugog svetskog rata. Smestili ih u logor na Dedinju. Morao je da radi kao direktor iako ima samo osnovnu skolu. Sve zivo su im branili. Nije smeo koze da drzi u basti. Nije smeo morsku vodu da dovlaci za bazen, da ga bar malo na zavicaj podseti. Zlo nas snaslo.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Murko pope, prvo poradi na crnogorskom jeziku pa onda probaj da provociraš. Ne može se izbrisati više od 6 hiljada popaljenih kuća, hiljade ubijenih, silovane žene, 3 hiljade prognanih, veliki broj po zatvorima, bolesti,bijeda… Tebe i ostale koji se pravite blesavi, treba da je sramota.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Murko, ništa te ne razumijem. Prevedi na crnogorski, please!😂

xxy
Gost
xxy

100 godina Rovacke republike a Ministar je iz Partije koja je na vlasti evo 30 godina ,kako niko ne spomenu tu Republiku ranije .
Naknadna pamet.

marius
Gost
marius

Zašto se do sad nije napravio spomenik ovim hrabrim i ponosnim ljudima, koji su živote dali za nasilno im oteti domovinu Crnu Goru? Spomenik koji će nas posjećati na to da se domovina životima brani, i da sloboda nema cijenu. Slava ovim hrabrim ljudima, i nek je večna naša Crna Gora!

MMM
Gost
MMM

Zlocini koje su srpske trupe uz podrsku Oprem dobro pocinili u Rovcima su prevazisli Turke, ne mogu se mjeriti.

motač kablova
Gost
motač kablova

kakva je to sila bila dok su zajedničke pare trošili kako su htjeli

Citty
Gost
Citty

Pozdrav za Meta Hadziahmetovica.
Ovi hoce da nas svadjaju moj Meto.
Hoce da vladaju na podjelama.Ti Crnogorac ja Srbin.A ovamo samo pljackaju i pune svoje dzepove.Ako smo se 90 – svadjali nemoramo sad.Opametili smo se vise.
Sad ajmo na po jednu rakiju.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Odje najmanje Rovcana

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kad ce se Rovacka Republika otcijepit?

SrbisuTurci
Gost
SrbisuTurci

Rovacka republika je najvise stradala od srpskog terora.

Poučnik
Gost
Poučnik

Nezavisnost za Rovačku Republiku!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bilo je baš lijepo. Dobro organizovano i lijep govor Predjesdnika opštine Kolašin. Fotografija je napravljena prije početka. Bogdanović je dtžao poloitički govor a ostali su pričali iz srca. A dušmani, ka dušmani. Nije lako kad se neko prepozna među dušmanima svoje države.

Laki
Gost
Laki

345 Bulatovica sirom Crne gore ubili su braca srbi dabi ugusili Rovacku relubliku!…

gost
Gost
gost

Rovačka republika je vjerovatno najslabije opisani događaj novije crnogorske istorije. Kad se Božićni ustanak (1919 – 1926) rasplamsao u Rovcima je uspostavljena Rovačka republika. Srpski režim ih proglasio “banditima” kao i sve Crnogorce koji se nijesu slagali sa nestankom crnogorske države i srpskim represalijama po Crnoj Gori. U jednom izvještaju Komande Zetske divizijske oblasti na Cetinju, kaže se da u… Više »

100 eura stan
Gost
100 eura stan

Neko bi rekao izmaštani ili izmišljeni, ali može i najslabije opisani. Koverat, anyone?

Tatar
Gost
Tatar

Obiljezavati neki događaj koji bio prije 100 godina je svjestno podgrijavanje podjela u narodu i drzanje tenzija. Na skupu je govorio zet Sveta Marovica, koji je pobjegao kod “okupatora’. Da je vječna.😀😀😀

MMM
Gost
MMM

Podsjecati na velikosrpske zlocine je nasa obaveza. Pomirenje je moguce samo na osnovu istine.

Malo razuma
Gost
Malo razuma

Pomirenje tako što izmisliš opresiju i onda tražiš da neko poštuje tvoju šovinističku fantaziju i da ti se izvinjava? Ja znam da smo riknuli, ali malo je mnogo.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Koliko je dnevnica za dolazak bila?

DanaS
Gost
DanaS

Kolika god da je – i ako je – OD SRCA JE!
A dusmanima ono sto sljeduje.

Pitanje
Gost
Pitanje

Ko su dušmani i šta im sleduje? Hvala na odgovoru.

Brk u brk
Gost
Brk u brk

Pitanje: Vidjećeš ih u ogledalu.

Mrkelja
Gost
Mrkelja

Konacno se sjetismo da slavimo svoje junake,da postujemo svoju istoriju.Da je vjecna Crna Gora da su vjecni svi heroji koji su se borili za svoju rodnu grudu.

BatoBulov
Gost
BatoBulov

Slava Rovčanima
Lijep događaj i pohvale za organizatora

Leopold
Gost
Leopold

Samo što Bogdanović nijednom ne pomenu od koga je to Crna Gora tada bila okupirana, šta su sve radili, na koji način su mučili, ubijali i silovali… Naravno, Bogdanović je dostojanstven, nije želio nijednom riječju to da pomene, jer to je njihova sramota koju mi krijemo, a oni nam i dan danas ne daju pravo na postojanje.

Lipovo
Gost
Lipovo

,,sačuvaj drugoga od sebe,, a istina nikada nije kasna.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

A ko ste vi?

Ironija
Gost
Ironija

Srecom nijesmo vi, jer ta bruka i sramota ne trebaju nikome. Daleko bilo

Milo, Sveto, Bo
Gost
Milo, Sveto, Bo

Veliki je to čovjek, ali niko kao Milo i Svetozar dok se nije u glavu razbolio. Jel mu iko zeta pitao, koji je ovdje bio govornik, jel mu bolje ili je i dalje u duševnu?

Joxim
Gost
Joxim

Mogli su ti tast i šura hrabro odrobijati po par godina,a ne da uzimaju srpsko državljanstvo i bježe u okupstorsku Srbiju.

Ovca pita
Gost
Ovca pita

Za 50 godina će biti proslava Srpske republike u kojoj je Svetozar hrabro stolovao. Mislim, kad može ovo, sve može. I jednu stvar nisam shvatio: ova nikad ranije spomenuta republika je trajala 7 godina. Jel to znači da je niko ranije nije mogao naći na karti ili šta?

Bula
Gost
Bula

kolko se krilo sve o rovackoj republici ali nikad nije kasno da se cuje istina.svaka cast!

Rašo
Gost
Rašo

Ne znam što se desilo sa mldim Rovčanima, velika većina je danas privržena srbstvu.

dajka
Gost
dajka

Desio se MARKETING Srpske akademije nauka jer je Crnogorska jos pod pepelom

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Da Njegoš je bio šef Srbo-Marketinga

Musa
Gost
Musa

Msm da je knjazu Danilu majka iz Rovaca..

Potomak
Gost
Potomak

Uradite nam obecane puteve i asfaltirajte sto ste obecali, pa pustite pricu!

Bobo Kuktov
Gost
Bobo Kuktov

Boli istina.

Da je vjecna CG
Gost
Da je vjecna CG

Slava crnogorskim junacima i komitama,imali su se rasta i rodit!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Su cim cete pred Milosa i ostale srpske vitezove koji zive doklen sunca grije?

SrbisuTurci
Gost
SrbisuTurci

Milos je mit, nepostojeca licnost u srpskim mitovima. Tada kao i danas, poraz u ratu a uz gusle pobjeda. Slava kosovskim junacima i vitezovima ali to nije nasa Istorija.

prava istorija
Gost
prava istorija

Srbine, imate li ijednog junaka , a da nije izmišljen ?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Izmisljen? Vizantijski istoricar Laonik Halkokondil spominje Milosa Obilica 40 god. poslije bitke. Jel vam krivo bivsi Srbi?

Arbitar
Gost
Arbitar

Njega i vi spominjete poslije bitke, tako da to nije dokaz da je postojao……koristio je vaše izvore.

Send this to a friend