Kultura

Više od 200 mališana na prvom izdanju susreta dječjih horova Pored mora, pjevati se mora

Pored mora, pjevati se mora

Herceg Novi će biti domaćin za šest dječjih horova iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine u okviru novog festivala “Pored mora, pjevati se mora”, koji će okupiti više od 200 mališana uzrasta od 6 do 12 godina.

Prvi festivalski susret dječjih amaterskih horova biće održan 29. maja u Dvorani Park, sa početkom u 19 časova, a ulaz će biti slobodan, saopštili su organizatori Sekretarijat za kulturu i obrazovanje i Turistička organizacija Herceg Novi na današnjoj konferenciji za novinare.

Kako je istakla sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo, radi se o organizaciji manifestacije na osnovu istraživanja kulturnih praksi i potreba stanovnika Herceg Novog, koje je realizovano tokom prethodne godine.

“Dobili smo povratnu informaciju u kojim segmentima Novljani prepoznaju da bi određene programe trebalo unaprijediti i koje programe organizovati. U tom kontekstu, odlučili smo da krajem maja organizujemo manifestaciju u čijem će fokusu biti djeca i mladi. S obzirom da je 2022. godina posvećena mladima, mi ćemo i u avgustu organizovati određena dešavanja koja su posvećena upravo toj starosnoj grupi,” istakla je Zambelić Pištalo i dodala da će za novu manifestaciju “Pored mora, pjevati se mora” u naš grad, uz domaće “Cvrkutiće”, doći dječji horovi Beograda (“Dečji kulturni centar Beograd), Podgorice (“Zvjezdice”), Sombora (“Šareni vokali”), Trebinja (“Bubamarac”), Sremske Mitrovice (“Vivak”) i Nikšića (OŠ “Milija Nikčević”).

Zambelić Pištalo je posebnu zahvalnost istakla Turističkoj organizaciji Herceg Novog i koordinatorkama manifestacije Lidiji Ivanović i Jeleni Jakšić, koji su svesrdno radili i dali podršku da koncept manifestacije bude osmišljen na ovaj način.

Organizatori se nadaju da će ovaj festival postati još jedna tradicija Herceg Novog, a kako je istakao direktor TOHN, Đorđe Stanojlović, upravo ovakve manifestacije predstavljaju nešto čemu treba težiti i u narednom periodu, kako bi se Herceg Novi dodatno promovisao kao „child friendly“ i „family friendly“ destinacija za sve potencijalne goste.

“Šta je ljepše i svrsishodnije od jednog ovakog festivala i manifestacije koja širi radost pjesmom i okupljanjem ovolikog broja djece i njihovih mentora sa svih destinacija širom našeg regiona? To je i gradu i nama kao organizatorima na ponos i nadamo se da će ovaj susret dječjih horova postati tradicija i neizostavna stvar kada se turisti opredijeljuju za Herceg Novi kao destinaciju za odmor”, poručio je Stanojlović.

„Pored mora, pjevati se mora“ će voditi hercegnovski glumac Danilo Babović, a festival ima i svoju himnu, inspirisanu pjesmom „Himna primorska“, koju je napisao Novljanin Petar Peco Kraljević. Iako nas je Petar napustio prošle godine u 52. godini, Herceg Novi će pamtiti i njegovati sjećanje na ovog muzičkog virtuoza na možda i najljepši mogući način.

“Ova pjesma je dokaz da ćemo se Petra svi uvijek sjećati onakvog kakav je bio i samim tim zadržati njegov karakter među nama. Taj multiinstrumentalac raskošnog talenta, razbarušenog karaktera, šarma i kreativnog nemira, pun duhovitsti i orginalnosti, najviše podsjeća na opis djeteta koje voli da pjeva, koje voli muziku i svoj grad. Takav je upravo bio naš Petar Kraljević”, istakla je koordinatorka festivala i dirigentica dječjeg hora „Cvrkutići“, Lidija Ivanović.

Muzika i tekst himne prolagođeni su djeci, profesor Đuro Poznanović potpisuje muzički aranžman, profesor Stevan Tomašević snimanje i produkciju, a vokale upravo mališani iz „Cvrkutića“.

Send this to a friend