Kultura Podrška Vlade medijskom sektoru u Crnoj Gori

Više od 250.000 eura za podršku medijskom sektoru

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da je Ministarstvo kulture, na osnovu Zaključka sa sjednice Vlade održane 19. marta, koji se odnose na podršku medijskom sektoru u Crnoj Gori, već danas raspisalo javni konkurs kojim će biti obezbijeđeno 150.000 eura za kreiranje i proizvodnju programskih sadržaja u dnevnim štampanim medijima, u skladu sa situacijom i ekonomskim posljedicama izazvanim pandemijom korona virusa.

“Na ovaj način želimo da podržimo aktivnosti dnevnih štampanih medija za kreiranje i proizvodnju programskih sadržaja od javnog interesa, radi ostvarivanja prava građana na informisanost i edukovanje o svim pitanjima, problemima i posljedicama koje se odnose na korona virus. Tim prije, jer je i cilj Vlade pravovremena, kredibilna, profesionalna i objektivna informisanost javnosti u kontekstu korona virusa, te zaštita od dezinformacija i lažnih vijesti, kao i podrška ostvarivanju prava građana na pluralno informisanje i etičko izvještavanje na visokim samoregulatornim principima“, naglasio je Bogdanović.

Pored ove podrške, ministar Bogdanović saopštio je i da je Agencija za elektronske medije uvažila preporuku Vlade Crne Gore i na danas održanoj sjednici Savjeta donijela odluku da se elektronski mediji u cjelosti oslobode obaveze plaćanja obavezne naknade Agenciji tokom naredna tri mjeseca.

„Samo ovom mjerom omogućena je dodatna podrška u iznosu većem od 80.000 eura za elektronske medije, a sve sa ciljem pružanja podrške medijima radi obezbjeđivanja kontinuiteta u njihovom radu u ovim izazovnim momentima“, naglasio je Bogdanović.

Dodao je i da je opredijeljena i jednokratna finansijsku pomoć za 14 lokalnih javnih emitera, u iznosu od 35.000 eura.

„Ta sredstva biće utrošena kako bismo formirali dopisničku mrežu koja će crnogorskoj javnosti i medijima sa nacionalnom frekvencijom omogućiti da materijale iz gradova, u formi multimedijalnih sadržaja, dobijaju u najbržem vremenskom roku“, istakao je ministar Bogdanović.

Na ovaj način, kazao je, težnja je da se ojačaju kapaciteti lokalnih medija, da se pomogne nacionalnim medijima i podstakne na pravovremeno informisanje javnosti, ali i da se ispoštuju preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti u Crnoj Gori, koje se odnose na smanjeni intenzitet kretanja građana, a time i novinara.

„Sve navedeno samo je dio mjera kojima ćemo podstaći medijski sektor, čiji su zaposleni ovih dana na zahtjevnom zadatku i obavljaju izuzetan posao na kojem im je zahvalna cjelokupna crnogorska javnost“, zaključio je Bogdanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cgcgcgcg
Gost
Cgcgcgcg

Ne zaboravite INFO RS i Raivevica i Svetigori nek im se nadje za borbu protiv ????????

nick
Gost
nick

koristi svaku priliku da sebe stavi u centar paznje

Saša furundžija
Gost
Saša furundžija

U centar, u centar!

Hapsi ovo Milo
Gost
Hapsi ovo Milo

Gledaj da sto vise podijelite dan-u, vijestima, i in4s, i nemojte preskocit pink m…

Gero
Gost
Gero

Počasni gradjanin Majamia deli čokolade.

miljan
Gost
miljan

I ovo su odlicne mjere samo naprijed nikome podrska ne smije da izostane

Dragan
Gost
Dragan

Ti si gori no on!

Send this to a friend