Kultura Ministarstvo kulture je podržalo projekat

Vizuelna umjetnica Hajdana Kostić osmislila umjetnički projekat Crtajmo sa Hajdi

Novonastala situacija sa pandemijom virusa COVID 19 nas je sve zatekla nespremne, kako stariju tako i mlađu populaciju. Podstakla nas je da više vremena provodimo u svojim domovima, razmišljamo o stvarima koje su nam bitne i veliki dio vremena provedemo na mobilnim uređajima. Oni koji su najpodložniji sadržajima sa interneta su djeca. Našoj najmlađoj populaciji je potrebno ponuditi kvalitetan umjetnički interaktivan sadržaj koji će ih motivisati da stvaraju i uranjanjem u svoje kreativne svjetove lakše prevaziđu novonastalu situaciju.

Imajući to na umu vizuelna umjetnica Hajdana Kostić je osmislila umjetnički projekat „Crtajmo sa Hajdi“ koji će realizovati u saradnji sa Ministarstvom kulture. Ministarstvo kulture je podržalo projekat u okviru svog programa za sufinansiranje aktivnosti iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva koje su u funkciji javnog interesa i zaštite socio-ekonomskih interesa nezaposlenih umjetnika i stručnjaka u kulturi, preduzetnika u kulturi, samostalnih umjetnika kao i bioskopskih prikazivača/privrednih subjekata čija djelatnost je privremeno obustavljena.

Forma projekta “Crtajmo sa Hajdi” obuhvata šest You tube videa koje će Ministarstvo kulture plasirati sa svog oficijelnog You Tube kanala. Videi su osmišljeni kao kreativan i zabavan sadržaj za osnovce. Teme kojima se autorka bavi u videima na neočekivan način su porodica, ljubav, ekologija, zabava. Cilj autorke jeste da ponudi umjetnički sadržaj koji će pozitivno uticati na djecu i podsticati osjećaj zadovoljstva usled stvaralačkog procesa i umjetničkih rezultata.

Dijete se obogaćuje novim saznanjima i uvidima. Uprkos virusu kreativnost povezuje svu djecu i razvija se jedna perspektiva da je za razvoj najvažnije oslanjati se na sopstvene snage i pratiti podsticaje iz socijalnog okruženja kao što je ovaj projekat. Djeca će prateći kreativan program prepoznati da u sebi imaju kapacitete i talente a ovaj program je njihov podsticaj da razviju sve te navedene stvari. Projekat počinje u septembru.

Hajdana Kostić je vizuelna umjetnica iz Podgorice, čiji se crteži nalaze u brojnim kolekcijama širom svijeta (Americi, Austriji, Engleskoj, Japanu, Francuskoj).

Javnosti je postala poznata zbog „365“ izazova, tokom kojeg na društvenim mrežama tokom jedne godine svakodnevnevno postavlja po jedan crtež. Dizajnirala je rješenja za oslikavanje gradskih površina Podgorice (amfiteatar kod Karvera, Most Žrtava 5. maja) u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport.

Ambasador je projekta #cocacolapodrškamladima za 2019. Među njenim klijentima su Unicef, Crveni Krst Crne Gore, TO Kotor, Zero Waste Montenegro i drugi. Poznata je i po svojim humanitarnim izložbama, po završetku kojih se novac sakupljen od prodaje radova poklanjao siromašnim porodicama kao i koristio za opremanje Psihijatrijske klinike.

Send this to a friend