Kultura

Vjenčanje Crne Gore sa morem

Akademski slikar iz Zadra Ivan Žmirić (1842-1929) 1881. godine na Cetinje donosi sliku “Vjenčanje Crne Gore sa morem” gdje su je na Dvoru vidjeli Knjaz i visoke zvanice, dok je za građane Cetinja bila izložena u “ondašnjoj velikoj gostionici Hotela Lokanda”.

Slikar je napravio dvije istovjetne slike, različitim tehnikama. Prva verzija rađena uljanim bojama na platnu koju je donosio na Cetinje, a koju Knjaz nije uspio da otkupi čuvala se do 1922 godine u stanu slikara.

Druga verzija na papiru zalijepljenom na platnu rađena u žutosmeđom krejonu, čuva se u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor.

Pomorski muzej Crne Gore Kotor original jedne verzije slike kupio je 7. septembra 1954. godine koja i danas izložena u muzeju kazao je kustos Ilija Mlinarević.

Na slici je predstavljeno svečano okićeni jedrenjak na kome se viore crnogorske zastave dok isplovljava iz Bara, sa mnoštvom svijeta na obali koji brod oduševljeno pozdravljaju. Na pramcu je markantna figura Knjaza Nikole u pozi sa podignutom desnom rukom u kojoj je prsten za bacanje u more. Pored njega sjedi knjaginja Milena sa prijestolonasljednikom Danilom.

Na samom pramcu, u sjedećem položaju, nagnuta preko ograde jedrenjaka je princeza Zorka. Ostale ličnosti na brodu su poznati crnogorski junaci Božo Petrović, Petar Vukotić, Mašo Vrbica, Ilija Plamenac, Peko Pavlović, Marko Miljanov i dr. Po bočnoj strani broda vise vijenci cvijeća, na trakama trobojkama ispreplijetanim sa vijencem lovora ispisana su imena mjesta gdje su se vodile pobjedničke bitke, Vučji do, Nikšić, Fundina, Bar.

Sliku Knjaz Nikola nije uspio kupiti pa je autor vraća za Zadar. Za vrijeme boravka na Cetinju slika je fotografisana i retuširana pa je 1922 godine Pošta Crne Gore umnožava i distribuira kao razglednicu. Prva verzija rađena uljanim bojama na platnu čuvala se do 1922. godine u stanu slikara. Slikar je preminuo 1929. godine a o sudbini slike do danas nije poznata.

Tekst i fotografije preuzeti sa sajta: radiodux.me.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Glavaticic
Gost
Glavaticic

Вјенчавам те Српско море са слободом Црне Горе рече Краљ Никола.

istini na volju
Gost
istini na volju

Rekao je još: More naše, more srpsko.

mark
Gost
mark

Jel ovo kralj nikola bjezi iz svoje drzave i ostavlja svoj narod na milost i nemilost okupatorima?? hrabro i pozrtvovano sa njegove strane!

Cus
Gost
Cus

Nije moga preko planina jbg tuda bjeza Karadjordje

Investitor5eura
Gost
Investitor5eura

Ima li dje digitalna verzija ove slike visokog kvaliteta ili da se kupi print?

Send this to a friend