Kultura

Vladana Perović pijanistkinja velikog srca: Od škole Vasa Pavić do Karnegi hola

Mlada crnogorska pijanistkinja Vladana Perović od malenih nogu je ušla u čarobni svijet muzike. Klavir je postao njena najveća ljubav i mada kaže da je biti pijanista jedan od najtežih profesija, smatra ga ujedno i najljepšim poslom.

Povod za intervju sa mladom nadom naše kulturne muzičke scene ujedno je i najava za Vladanin koncert u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici koji će se održati u petak 19. oktobra, a neizbježno je napomenuti da je mlada umjetnica nastupala u Karnegi holu u Njujorku.

Već sa pet godina je počela da ide na takmičenja, da bi kasnije uslijedila državna i veliki broj međunarodnih takmičenja na kojima je osvajala prve i specijalne nagrade.

“Sve je počelo spontano. Klavir sam imala kući, jer je moja majka profesorica klavira, tako da sam se rano zainteresovala za njega i već sa pet godina upisala muzičku školu. U početku je to bila igra. Uživala sam prelistavajući note i upoznavajući klavirsku literaturu, a kasnije sam ozbiljno ušla u svijet muzike i ona je postala moj način života i smisao”, započinje svoju priču Vladana.

U Vladaninoj porodici, osim majke i tetka predaje klavir u muzičkoj školi, a djed je profesor muzike.

“Muzika je oduvijek bila moje prirodno okruženje. Od njih sam i naslijedila talenat i sa njima počinju moji prvi koraci i druženje sa muzikom”, kaže mlada pijanistkinja.

Nižu i srednju muzičku školu “Vasa Pavić” završila je u Podgorici i u isto vrijeme sarađivala je sa pijanistom i pedagogom Aleksandrom Serdarom.

“Kasnije nakon srednje škole, počinjem raditi sa profesorom Konstantinom Boginoom na Internacionalnoj akademiji u Rimu i tako sam se odlučila da upišem Konzervatorijum “Santa Cecilia”, takođe u Rimu. Tu sam završila osnovne i magistarske studije klavira u klasi profesora Rikarda Marinija sa najvećim ocjenama a sada sam na završnoj godini magistarskih studija kamerne muzike u klasi profesora Roberta Galeta”, navodi Perović.

Svaki koncert je za nju nešto posebno. Značajno je napomenuti da je naša Vladana svirala u Karnegi holu u Njujorku, kao jedan od pobjednika velikog takmičenja IBLA Grand Prize.

“Nekako mi je posebno drag koncert u Kotoru, kada sam sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom svirala na otvaranju “Don Brankovih dana muzike” ispred katedrale Svetog Tripuna. To je ambijent koji vas svojom čarobnošću dodatno inspiriše. Naravno, tu je i koncert povodom proslave 70 godina Muzičke škole “Vasa Pavić” gdje sam sa orkestrom bivših i sadašnjih profesora škole svirala jedan od najljepših klavirskih koncerata, Šopenov Koncert u e-molu”, prisjeća se Vladana.

Po njenom mišljenju, Crna Gora se itekako može pohvaliti svojom kulturnom baštinom.

“Razumljivo je da razvijenije i bogatije zemlje imaju kulturu na većem nivou i u takvim sredinama je mnogo lakše afirmisati se. Tu prije svega mislim na veliki broj izuzetnih slikara i muzičara koji imaju veoma značajne karijere u svijetu”, smatra Vladana.

Ipak, cijeni da mladi umjetnici trebaju više afirmacije.

“Nemaju uvijek dovoljno prostora, a odgovarajuća pomoć kulturnih institucija i kulturna politika bi im pomogle njihovom promovisanju. Jedan od načina koji može biti primjer dobre promocije mladih umjetnika jeste upravo projekat KIC- a “Budo Tomović”, navodi Perović.

Našu pijanistkinju krasi i velika skromnost, pa cijeni da je još premlada da savjetuje mlađe generacije kako uspjeti u svijetu muzike.

“I ja se sama još uvijek usavršavam. Mislim da moraju imati potpunu posvećenost, veliku disciplinu, moraju stalno raditi na sebi, vjerovati u sebe i uživati u muzici”, zaključuje ona.

S.Bošković 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Manja
Gost
Manja

Cestitke i jos puno uspjeha zelim divnoj Vladani

Ana
Gost
Ana

Vladana je genije, a toliko skromna. Na licu se vidi u kakvu sjajnu devojku je izrasla. Jedva čekam koncert! Želim ti da što više nastupaš.

Gost
Gost
Gost

BAŠ JE LIJEPA, MLADA I USPJEŠNA VLADANA. SVAKA ČAST!

natali
Gost
natali

SRETNO…..

Opet ja
Gost
Opet ja

Mozda je teško ali je prelijepo biti pijanistkinja
Nadmašila si i djeda i tetku i majku 🙂
Bravo svak ti čast,smao naprijed

Radmila
Gost
Radmila

Za zlatnu Vladanu samo cestitke i sva sreča u zivotu i muzici❤

Baćko
Gost
Baćko

Lutko lijepa!!! Čestitke

Goro
Gost
Goro

Pohvale KIC- u za ovaj i one prethodne koncerte. Čestitke Vladani Perović.

Lovcen
Gost
Lovcen

Jeste, ovdje se uspjeh ne prasta. Nigdje kao ovdje. Ali okreni ovako ili onako..nigdje nebo nije tako plavo….znaci Vladana malo tamo, a malo i ovamo

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Браво Владана !!! Бар нешто лијепо за прочитат.

MisterNO
Gost
MisterNO

Bježi Vladana i ne vraćaj se odje. Odje ti nije mjesto, odje ti uspjeh nikad nece oprostiti!

tiki.tiki@yahoo
Gost
tiki.tiki@yahoo

Pa da celi svet jednog dana bude tako na tvojoj ruci. Pozdrav iz Beograda.
Tijana

Coce
Gost
Coce

Za ponos porodice, grada i drzave.

BeBe
Gost
BeBe

A kakav je tek to drug.

Amakse
Gost
Amakse

Bravo!

Nikola
Gost
Nikola

Svaku srecu ti zelimo.

Nick
Gost
Nick

Bravo djevojčice naša. Samo naprijed. Budi sve bolja i bolja. Sve čestitke. A školi “Vasa Pavić”, s’obzirom da su ove godine 40-oro djece odbili od klavira, a mozda neko dijete i iz muzicke skole tim aktom, da razumiju da smo mi premala sredina da bi se mogli luksuzirati da jednu potencijalno novu Vladanu izgubimo zbog toga što menadzment skole ne… Više »

Send this to a friend