Kultura

Vladimir Domazetović na zatvaranju desetog festivala Espressivo

Crnogorski pijanista Vladimir Domazetović zatvoriće ovogodišnji program desetog izdanja festivala umjetničke muzike Espressivo, večeras u 21 sat.

Koncert Domazetovića biće održan u prostorijama Minisarstva kulture na Cetinju. Ovo je sedmi, ujedno i finalni koncert programa festivala koji je otvoren 20. jula. Ulaz je slobodan.

Vladimir Domazetović je rođen u Baru 1976. godine. Po sticanju osnovnog muzičkog obrazovanja upisao se u klasu profesora Slave Gabrijelova kod kojeg je, po sopstvenim riječima, stekao najznačajnija iskustva i znanja o klavirskoj interpretaciji. Upisao je Muzičku akademiju u Titogradu kao najmlađi student Univerziteta Crne Gore.

Studirao je i magistrirao na cetinjskoj Muzičkoj akademiji u klasi profesora V. Bočkarjova, a specijalističke studije završio u Parizu na Visokoj školi Alfred Cortot u klasi profesora Marijana Ribickog gdje je stekao diplomu pijaniste-izvođača. Laureat je republičkih i saveznih takmičenja bivše Jugoslavije. Sa šesnaest godina je bio pobjednik Prvog međunarodnog pijanističkog takmičenja u Novom Sadu i time je ušao u krug najuspješnijih mladih pijanista bivše SFRJ.

Dobitnik je druge nagrade na Međunarodnom takmičenju u Rimu (1993) i bio je finalista uglednog pijanističkog takmičenja u Senigaliji (1994). Nastupao je više puta na festivalima Barski Ljetopis, Grad teatar Budva, Espressivo, Dani muzike, Montenegro Music Festival, Nomus, Nimus i mnogim drugim. Ostvario je zapažene nastupe širom Evrope i snimao za više televizijskih i radio stanica. Nastupao je više puta u prestižnoj pariškoj dvorani Alfred Cortot, kao i u Poljskoj ambasadi i Jugoslovenskom kulturnom centru. Održao je više koncerata u okviru Nacionalne koncertne sezone u Srbiji 2008. godine. Ostvario je zapažene nastupe sa eminentnim orkestrima kao što su: Crnogorski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija, orkestar Virtuosi di Praga i italijanski orkestar Mitteleuropa. Pored solističkih nastupa ostvario je niz uspješnih koncerata interpretirajući kamernu muziku kao član klavirskog trija sa V. Klenkovskim (klarinet) i K. Stanković (violončelo). Pohađao je seminare poznatih klavirskih pedagoga kao što su: Vladimir Viardo, Konstantin Bogino, Žan Fasina i Žak Ruvije.

Za ostvarene rezultate na polju umjetnosti dobio je visoka društvena priznanja koja su mu uručili Centar za savremenu umjetnost Podgorica, Skupština opštine Bar i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU).

Vladimir Domazetović je angažovan kao selektor muzičkog dijela programa festivala Barski Ljetopis. Docent je na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Send this to a friend