Kultura

Vlaović na otvaranju Mojkovačke filmske jeseni: Filmska umjetnost dostupnija publici na sjeveru

Maša Vlaović; Foto: Sever Zolak

Uslovi projekcija filmova na sjeveru značajno su poboljšani zahvaljujući rekonstrukciji Centra za kulturu Mojkovac, modernizacijom tehnike sale, kao i projekcijama u 3D tehnologiji, čime su repertoari postali sadržajniji, dostupniji i prijemčiviji, posebno mlađim generacijama, ocijenila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona je na otvaranju 47. izdanja Mojkovačke filmske jeseni kazala da je ova manifestacija u svom gotovo petodecenijskom trajanju pratila kretanja u jugoslovenskoj i postjugoslovenskoj filmskoj umjetnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

“Mojkovačka filmska jesen jedan je od najstarijih regionalnih filmskih festivala posvećenih glumačkom esnafu i najstarija manifestacija kulture u Mojkovcu“, navela je Vlaović.

Ona je kazala da je programski koncept Mojkovačke filmske jeseni osmišljen kao svojevrsni sažetak godišnje produkcije u domaćoj i regionalnoj kinematografiji, čime je, kako je pojasnila, stručnoj i laičkoj javnosti nuđen uvid u tematske i formalne aktuelnosti sedme umjetnosti naših prostora.

“Manifestacija je uspjela da opstane i u onim teškim vremenima kada, posebno u manjim sredinama, kultura obično biva gurnuta na marginu. Ti su se periodi prevladavali zahvaljujući velikoj posvećenosti i odlučnosti grada i zajednice da se okupe oko svog festivala, očuvaju ga i obezbijede mu kontinuitet“, istakla je Vlaović.

Foto: Sever Zolak
Foto: Sever Zolak

Vlaović je rekla da u Ministarstvu posebnom važnim smatraju što je festival proširio svoje aktivnosti i van trajanja same manifestacije, kao u slučaju obostrano važne saradnje između Festivala i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

“Promišljanje na temu filmske umjetnosti, radionice i zajednički projekti s Univerzitetom, kao i predavanja referentih filmskih radnika iz regiona, protagonista prikazanih filmova, od velikog su značaja za promociju filmske umjetnosti i konstituisanje ozbiljne i kritički osviješćene filmske publike“, ocijenila je ministarka, piše u saopštenju.

Smatra posebno važnim što su posljednjih godina uslovi projekcija značajno popravljeni rekonstrukcijom prostora kulturnog centra Mojkovac, modernizacijom tehnike sale, a od 2020. uspostavljena je i mogućnost projekcija u 3D tehnologiji.

“Ovo je ujedno i prva projekciona sala sa mogućnošću visokokvalitetne reprodukcije 3D ostvarenja u sjevernom dijelu Crne Gore. Time su repertoari postali sadržajniji, dostupniji i prijemčiviji, posebno mlađim generacijama, povećavajući interes i vršeći svojevrsnu inicijaciju i onih najmlađih gledalaca u buduću filmsku publiku festivala“, navela je Vlaović.

Foto: Sever Zolak
Foto: Sever Zolak

Prema njenim riječima, savremene tehničke mogućnosti svakim danom stvaraju jednostavnije i finasijski manje zahtjevne uslove za bavljenje filmskom umjetnošću, “što nas tjera na kreiranje novih strategija, kako u proizvodnji tako i u prezentaciji filmova“.

“U tom kontekstu, filmski festivali moraju sve više davati prostor pravovremenom informisanju i edukaciji o tim novim mogućnostima, prije svega o onim temama koje kao izazove dijelimo u kinematografijama našeg regiona“, smatra Vlaović.

Prisutnima su se obratili i predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić i direktorica Centra za kulturu Mojkovac Zorica Manojlović.

Send this to a friend