Kultura Narek Hahnazarjan, Roman Simović, Juđa Vang i Andreas Otenzamer

Vrhunac umjetničke muzike na KotorArtu

KotorArt Don Brankovi dani muzike se polako privode kraju a posljednji talas koncerata posvećen je samom vrhu izvođača umjetničke muzike u svijetu. U Kotor dolaze svijetska imena poput Nareka Nahnazarjana, Romana Simovića, Blajt Teh-Engstrem, Franćeske Dego, Juđe Vang i Andreasa Otenzamera. Sve detalje o programima možete naći na www.kotorart.me.

U nedjelju, 04. avgusta, uvertiru za ove vrhunske koncerte klasične muzike priprediće nam popularan glumac, Zijah Sokolović sa ansamblom Lolita, koji će izvesti Šalu za džez trio i jednog glumca u 10 slika, pod nazivom Medvjed , koju je napravio prema tekstu Antona Pavloviča Čehova. Ulaz na ovaj događaj je slobodan a organizuje se na Platou ispred Bogorodičinog hrama u Prčnju, sa početkom u 22h.

Dan za danom, očekuju nas vrhunski koncerti klasične muzike. U ponedjeljak, 05. avgusta , u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 21.30h mlada zvijezda klasične muzike, Narek Hahnazarjan, jermenski violončelista će izvesti cjelovečernji recital, sastavljen od najvažnijih, ujedno i najpopularnijih djela za solo violončelo. Imaćemo prilike slušati kompozicije Johana Sebastijana Baha, Đerđa Ligetija, Adama Hudojana, Gaspara Kasada i mnogih drugih, koji nam pružaju retrospektivu tretmana ovog instrumenta kroz istoriju. Ovakav recital se jako rijetko može čuti a ambijent i akustika prostora Crkve Sv. Duha pruža idealne uslove za ovakvo izvođenje.

Roman & Friends /Roman & Prijatelji/ je sada već tradicionalan koncert na KotorArt Don Brankovim danima muzike koji predstavlja pravi maraton vrhunskog kamernog muziciranja gdje Roman Simović, naš najistaknutiji violinista, koncert majstor londonskog simfonijskog orkestra, okuplja sjajnu ekipu muzičara oko sebe.

Ove godine sa njim će dijeliti scenu Franćeska Dego (violina), Milena Simović (viola), Blajt The-Engstrem (viola), Sajmon Kroford-Filips (klavir). Ono što je posebna čar je činjenica da ćemo Nareka Hahnazarjana moći čuti, ne samo kao solo izvođača, već i kamernog muzičara budući da i on čini ovogodišnju ekipu Roman & Friends koncerta. Koncert je planiran za utorak, 06. avgust, u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 21.30h.

Zvijezde koje su već posjetile Crnu Goru i Festival KotorArt, sa ogromnom željom da opet nastupaju, vraćaju se na Don Brankove dane muzike, ovoga puta u duo sastavu. Juđa Vang, najtraženija pijanistkinja svijeta, virtuozna kineskinja, ovog puta dolazi sa prvim klarinetistom berlinske filharmonije, Andreasom Otenzamerom, koji će predstaviti njihov novi album Magija plavog sata. Ovaj album izdat je za najprestižniju diskografsku kuću za umjetničku muziku, Dojče gramofon a koncerti koji nas očekuju u Kotoru i Luštici Bay pripadaju njihovoj svijetskoj turneji predstavljanja ovog albuma. Oni će nastupiti 07. avgusta u Luštici Bay, sa početkom u 21h, kao i 09. avgusta u Crkvi Sv. Duha, u Kotoru, sa početkom u 21.30h.

Ulaznice za sve koncerte mogu se nabaviti širom Crne Gore na Tabacco kioscima ili online. Sve informacije mogu se naći na www.kotorart.me

KotorArt Don Brankovi dani muzike će na veoma simboličan način zaokružiti ovogodišnje ljetnje izdanje Festivala. Za sami početak, kao predtakt, slušali smo Lenu Kovačević i Big Bend RTSa, a za sami kraj, kao svojevrsnu Kodu /Coda/, slušaćemo na Pjaci od džeza, u Kotoru, Đorđe Obradović trio. Za sami kraj, opuštaćemo se uz lagane note jazz muzike. Poslednja Pjaca od džeza zakazana je za nedjelju, 11. avgust, sa početkom u 23h.

Dobrodošli u Kotor, na KotorArt Don Brankove dane muzike!

Send this to a friend