Kultura

Za obnovu Jusovače izdvojeno 1,95 miliona eura

Ugovor o realizaciji kapitalnog projekta koji se odnosi na izvođenje radova u okviru kompleksa Tamnica Jusovača u cilju uspostavljanja Kreativnog haba za razvoj ICT-a danas su potpisali ministar Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Projekat će biti realizovan u partnerstvu Vlade Crne Gore i Glavnog grada, a obuhvatiće sanaciju, prenamjenu i rekonstrukciju pomenutog kulturnog dobra, u ukupnoj vrijednosti od 1.950.000 eura.

“Imajući u vidu stanje kompleksa, željeli smo da konačno obezbijedimo adekvatan tretman Jusovači, u smislu njene revitalizacije i zaštite od daljeg propadanja. Stoga me neizmjerno raduje što će današnje potpisivanje ugovora sa gradonačelnikom Vukovićem, i ranije sa direktorom Uprave javnih radova Rešadom Nuhodžićem, u budućnosti rezultirati funkcionisanjem Jusovače na održivoj osnovi, kroz inovativan koncept koji će spojiti umjetnost, ICT i preduzetništvo”, kazao je Bogdanović.

Naglasio je i da će, kroz koncept afirmacije kreativnih industrija i različitih oblika kulturno-umjetničkih sadržaja, Jusovača doprinijeti i revitalizaciji, u ovom momentu, donekle zapostavljenog dijela grada.

“Po završetku radova, Jusovača će moći da animira širok dijapazon aktera i to ne samo kulturne i umjetničke scene Glavnog grada. Prema planiranoj rezidencijalnoj namjeni kao i internacionalizaciji djelovanja, kompleks će biti u mogućnosti da privuče i regionalne aktere kulturne i umjetničke scene i na taj način podstakne razvoj kulturnog turizma u Podgorici”, istakao je Bogdanović.

Napomenuo je i da je stavljanje kulturog nasljeđa u kontekst održivog korišćenja jedna od važnih misija Ministarstva kulture.

“U tom kontekstu, želim da podsjetim da smo nedavno u Palati u Starom Baru otvorili prvi Kreativni hab u Crnoj Gori, da je u potpunosti završen i Rezidencijalni centar za književnike u Kući Pekića u Šavniku i da u finalnu fazu ulaze radovi na Starom zatvoru u Kotoru, takođe za potrebe novog Kreativnog haba. Nastavak ovog izuzetno značajnog niza kapitalnih projekata je i predstojeća rekonstrukcija Jusovače, čije oživljavanje će širom otvoriti vrata za nove mogućnosti savremene stvaralačke scene i Glavnog grada i Crne Gore”, ocijenio je Bogdanović.

Podsjetio je i da je Vlada Crne Gore vrijedno i posvećeno radila na razvoju i afirmaciji kreativnog sektora i valorizaciji kulturnog nasljeđa.

“Očekujemo da će nova Vlada nastaviti taj kontinuitet, kako bi očuvala trajne vrijednosti našeg identiteta, na dobrobit crnogorske kulture i našeg društva“, kazao je Bogdanović.

Vuković zahvalio je ministru Bogdanoviću na kontinuiranoj podršci inicijativama Glavnog grada, kao i Vladi Crne Gore na snažnom partnerstvu zahvaljući kojem, kako je naglasio, danas svjedočimo intenzivnom razvoju Podgorice. Kazao je da su ovim ugovorom stvorene pravne i finansijske pretpostavke za dugo čekanu i dugo najavljivanu rekonstrukciju i valorizaciju Tamnice Jusovača.

“To je jedno od starih obećanja kako od lokalne samouprave, tako i od organa izvršne vlasti, odnosno države. U svijetlu činjenice da taj prostor predstavlja jedan od simbola Glavnog grada, prostor vrlo interesantne istorije koji je svjedočio različitim fazama društveno-političkog razvoja Podgorice i Crne Gore, svakako da zaslužuje našu dužnu pažnju”, ocijenio je Vuković.

Saopštio je i da će opredijeljena sredstva biti dovoljna da u naredne dvije godine Jusovača bude kompletno rekonstruisana i otvorena za mlade i kreativne preduzetnike.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
simki
Gost
simki

I treba naravno stavit spomen plocu nasim herojima komitama da ne bi dolazili ovi sa katuna tu i jos dva strana termina dodat u nazivu da se ne primicu ni na 50m

Commentator
Gost
Commentator

Jusovača – simbol stradanja, mučenja, smrti. Da se ja pitam, nikad takva mjeste ne bih pretvarao ni u šta drugo, osim eventualno u muzej stradanja. Ili bi ga srušio. A osim toga, u ovakvoj krizi da se izdvaja 2 miliona za Jusovaču je skalndalozno. 2 miliona su 2 vrtića. DPS nikako da ukapira. Sa ovakvim potezima gube i Podgoricu na… Više »

Support
Gost
Support

Ispraznite kasu, ne ostavite cvonjka ovima što dolaze. Namjestite još koji posao vašima i ajte polako. Oćete li zavrsit trotoar ispred Prve banke dok odete?

Primjer kosarke
Gost
Primjer kosarke

Ne mogu da vjerujem zasto ce upotrjebiti ovolike pare , da izvrse rekonstrukciji necega sto ne treba da pistoji i to u strogom centru drzave pored zeljeznicke I Autobuske stanice… Misljenja sam da je potrebno postaviti spomen obeljezje da podsjeca na ovaj znacajan kult istorije Podgorice, i izvrsiti rekonstrukciju prilaza. I cemu ce da sluzi kad se rekonstruise ova zatvor… Više »

Markisa1
Gost
Markisa1

Procitali ti ista od teksta bez naslov

Podgorica
Gost
Podgorica

A što je Amerima Alkatraz itekakva turistička atrakcija?

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Svaka čast!

Naroz
Gost
Naroz

Apsolutno dobra odluka iz više razloga. Prvo, ovo što je ostalo od Jusovače je obično ruglo, kakva smo mi turistička zemlja, u kojoj se pored saobraćajnog čvorišta, autobuske i željezničke stanice, kojom prolazi veliki broj turista nalazi onakva ruina. Drugo, Jusovača ima istorijski značaj, tu su izmedju ostalih poslije 1918. zatvarane crnogorske patriote, njihove porodice, žene i djeca, politički zatvorenici,… Više »

Vido
Gost
Vido

Ako je ijedan od ove dvojice makar prošao ulicom Vlada Martinovića, ja ću im džabe malter miješati

Masanovic
Gost
Masanovic

Gradonacelnik je ovd godine bio kod nas u ul. Vlada Martinovica

Morpheus
Gost
Morpheus

A bio je kao sto je i Tom Kruz

NVO Montenegrin
Gost
NVO Montenegrin

Svaka cast. Mora se ono ruglo od Jusovace srediti. To je istorija. Ovo Ministarstvo je obnovilo mnogo dobara od dolaska bogdanovica, stavilo ih u funkciju. Bravo za Kotor i Bar i sada za Jusovacu. Svaka cast za Grahovo, Barutanu i kucu Pekica

Morpheus
Gost
Morpheus

Uskoro bivsi gradonacelnik

Dgra PG
Gost
Dgra PG

Kad uskoro? Izabran je proljeća 2018. Koliki je mandat? Jel 4 godine?

Morpheus
Gost
Morpheus

Uskoro na vanrednim izborima

Naroz
Gost
Naroz

A zašto bi bili vanredni lokalni izbori genije? Prije da će biti parlamentarni, pa će bogomoljci da se vrate dje im je mjesto, u bogomolje.

Morpheus
Gost
Morpheus

Bice genije jer je na ovim izborima DPS dobio manje glasova od opozicije u Pg i nemaju vise legitimitet da vladaju gradom

simki
Gost
simki

katun logika

Nikola
Gost
Nikola

Ovo je prioritet bio..A tebe Vukoviću svaka čast.

Morpheus
Gost
Morpheus

Totalni, bez ovoga nista…kakav Covid i ekonomija

Gaeta
Gost
Gaeta

U ovoj besparici ovo sređivati je ludost i to pokazuje kakve kapacitete imamo za ministra i gradonačelnika.Naravno treba obnavljati i sačuvati starine ali nije sad momenat a i mandat ovog ministra je pri kraju pa je licemerno ovo što potpisuje.

veki
Gost
veki

ta dvojica i ne znaju đe je Jusovača i kakve su džade oko nje, da se ima neka troše ali pare zajmat i to radit ne bi niko

Mico Nk
Gost
Mico Nk

Dobro je da se usljed Korone i ovakve turističke sezone, pada bruto proizvoda ima za ovakve nebitne i bezvezne projekte 2 miliona. Nije se imalo za što pametnije iskoristiti toliki novac?

Mitar litar
Gost
Mitar litar

Hahahahahaha

Ekolog
Gost
Ekolog

Godine koje su pojeli skakavci

Bucer
Gost
Bucer

Aooooooo. Žurka. Kreativni ICT hab. Kako to moćno zvuči, a? Pa nije ni čudo što košta 2 miliona kad ima tako moćan naziv.

Milica
Gost
Milica

E za ovo pare dajemo. Pa se čudimo što nam je plata 500 eura evo 10 godina.

Gligo
Gost
Gligo

I onda se čudimo što je opozicija, takva kakva je, pobijedila na izborima. A nevolja je, kad ovo čovjek pročita.

Ivica
Gost
Ivica

A što se čini. Da nije tužno bilo bi smiješno.

Madjo
Gost
Madjo

Ovo znači otprilike, uradiš građevinske, molerske radove, razvuceš kompjutersku mrežu, wifi i staviš 5-6 televizora i buc 2 miliona.

Profesorica
Gost
Profesorica

Ministarstvo nauke bavi se IT-em, ministarstvo kulture kreativnim preduzetnicima. Šta je slijedeće?

Maja
Gost
Maja

Sva sreća da su u hab uložili, jedva smo do sad bez toga izdrzali.

Roro
Gost
Roro

Stredite ono ruglo od Trga Božane Vučinić!

Mileta
Gost
Mileta

Nijedna zgrada za ustanovu kulture za 4 godine, nego se potucaju po rupama i iznajmljenim prostorima bez ikakvih uslova, a ovamo se bacaju pare za ovakve stvari. Jedan od najgorih ministara kulture do sad. A konkurencija ozbiljna.

Rajo
Gost
Rajo

Čudi me da nije 10 miliona.

Uciteljica
Gost
Uciteljica

Tako je, šta će građanima i turistima pozorišta, muzeji, biblioteke. Dajte kreativni hab za 2 miliona. Zastiđe od ministarstva kulture.

Dgra PG
Gost
Dgra PG

Pozorišta, muzeji, biblioteke. Pa to ima. Kreativni hab nema…

Centras
Gost
Centras

Potrebno je srusiti Beko i Atomsko skloniste i dobiti prostor od solitera do Skupstine grada. Taj prostor treba da bude trg Republike koji treba osmisliti u mediteranskom stilu. kamen, drvo, zelenilo o razni sadrzaji. Da li uraditi neke objekte struka bi trebalo da se pita da odgovaraju novopostojecem prostoru.

simki
Gost
simki

trg neazavisnosti

Vero
Gost
Vero

Već vidim jednog čuvenog Podgoričkog kreativca kako trlja ruke, jer će neki briljantni projekat koji se nikad neče uraditi da izkreira.U njegovoj superkreiativnoj i inovativnoj IT kompaniji.

Anja
Gost
Anja

Mogli ste i 5 miliona uložiti. Što bi činjeli bez ovoga, pitam se

Bozo
Gost
Bozo

E zveka, što još čuti neću, 2 miliona eurica za kreativni hub. Hahahaha.

Gogo
Gost
Gogo

Evo za šta se milioni daju. Ako mi je iole zbog čega milo da je DPS izgubio onda je to zbog ovakvih projekata.

Daro
Gost
Daro

Kreativna šklapaonica.

Emina
Gost
Emina

Ukljuciti struku ,da se rekonstruise kako treba…ne po volji!

Bolje
Gost
Bolje

Nema preko ovih stručnjaka, ima da opiljugaju do zadnje pare.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

40-50 familija je moglo stambeno pitanje rijesiti umjesto ove sprdačine.

Mladen
Gost
Mladen

E ovo je bruka, zaista.

Igor
Gost
Igor

Majko mila, šta se radi. Kakva sprdnja od projekta za tolike pare.

Ratar
Gost
Ratar

Koliko li će skakavci od ta dva miliona poglockati?

Glumac
Gost
Glumac

Uz vuka i lisica fuka. Strašno.

Nada
Gost
Nada

Školski primjer rasipanja novca građana na potpuno nepotrebne, neracionalne projekte.

Bosko
Gost
Bosko

Zastiđe.

Ivana
Gost
Ivana

Zato Gradsko pozorište se radi 10 godina, jer treba za ovakve budalastine odvojiti dva miliona.

Misko
Gost
Misko

Kriminalno.

DPSovac
Gost
DPSovac

Zbog ovakvih projekata smo dozivjeli 30avgust. I neka smo. Treba.

NikolaPg
Gost
NikolaPg

Je li ovo moguće. 2 miliona u smeće.

Sinisa
Gost
Sinisa

Sram vas bilo, profiteri.

Sinisa
Gost
Sinisa

E ovo nam je baš bilo prijeko potrebno. Za 2 miliona, a nema narod leba da jede.

Dejo
Gost
Dejo

Kakvo bacanje para.

Drago
Gost
Drago

2 miliona u Jusovaču za glupost. A 5 institucija kulture podstanari.

Mi smo
Gost
Mi smo

Kreativni preduzetnici, ministarstvo kulture?

Nena
Gost
Nena

Aha, IT firmica jedna poznata kreativna iz Pg ima da uleti. Smjela bih se kladiti koja.

poliak
Gost
poliak

Simbolično

Boban
Gost
Boban

Cirka tričavih 2 miliona.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Jusovacu je trebalo davno sravnit sa zemljom, one zidine nemaju nikakvu vrijednost ni za podgoricu ni za Crnu Goru ! Bilo kakvo ulaganje u to je proizvid izopacenog i skorojevickog odnosa prema nasoj istoriji !

Dragan
Gost
Dragan

Ne bre, bolje ovako bačiti dva miliona, inače imamo para za bacanje.

Dgra PG
Gost
Dgra PG

Ma sravniti sve! Ono što nisu saveznici 1944-te, u 82 bombardovanja Podgorice, da mi to fino sravnimo. I Staru Varoš i Sat Kulu i skaline i sve ostalo…

Sogo M
Gost
Sogo M

Ne sve, ali jusovacu treba sravniti !

Podgorica
Gost
Podgorica

Vratite terasi hotela Hilton Crna Gora stari sjaj i izgled, obnovljen je bivsi Dom Vojske, restoran Ribnica je opet fino mjesto. To su poznata i prijatna mjesta za druzrnje. Sredite Jusovacu i imacemo gdje izlaziti, odrzavati predstave, kulturna i muzicka zbivanja.

Ksenija
Gost
Ksenija

U pravu si. Hotel je super ali basta nije. Sa zastakljivanjem i fontanom je izgubila draz i car za sjedjenje. Previse sljasti. Malo je preurediti i opet bi bilo omiljeno mjesto domacih i ljudi sa strane. Ovako slabo ko sjedi u njoj

Vix
Gost
Vix

Da, fontana i uklanjanje zelenila je totalni promašaj

Send this to a friend