Kultura i jubilej 110 godina od obnove kraljevine Crne Gore

Zagrebačka filharmonija na Cetinju za Dan državnosti

Gala koncertom Zagrebačke filharmonije na Ljetnjoj pozornici, Prijestonica Cetinje obilježiće Dan državnosti 13. jul i jubilej 110 godina od obnove kraljevine Crne Gore, dogovoreno je na sastanku gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana sa direktorom Zagrebačke filharmonije Mirkom Bochom.

Poput svjetskih prijestonica, Cetinje će ovim koncertom obilježiti i 250 godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora svih vremena Ludviga van Betovena.

Sastanku u Zagrebu prisustvovali su i direktor Turističke organizacije Prijestonice Cetinje Oskar Huter i predstavnica Ambasade Crne Gore u Zagrebu Tonja Madunović.

„Ovakav koncert i orkestar priliče Prijestonici Cetinje u godini važnih jubileja, ali i zbog toga što Cetinje jeste istinska prijestonica kulture i mjesto koje njeguje osoben muzički izraz, koji je prepoznatljiv, smislen i upečatljiv. Cetinje je u crnogorskim prilikama kolijevka klasičnog muzičkog izraza, čemu je znatno doprinijela dinastija Petrović-Njegoš. Zato je u godini kada obilježavamo jubilej – 110 godina od obnove kraljevine, bilo logično da na Cetinju imamo gala koncert klasične muzike u izvođenju znamenite Zagrebačke filharmonije, koja iza sebe ima 149 godina vrhunskog muziciranja“, kazao je Kašćelan.

Zagrebačka filharmonija trebalo bi da se na Cetinju predstavi sa orkestrom koji broji više od 70 članova, kao i kompozicijama crnogorskih i hrvatskih kompozitora. Na repertoaru će se naći i djela Ludviga van Betovena.

Zagrebačka filharmonija promotor je muzičke umjetnosti širom Hrvatske i hrvatski ambasador kulture u svijetu. Zaštitni je znak grada u kojem djeluje, te muzička institucija koja otjelotvoruje urbanu sliku Zagreba kao srednje-evropskog centra muzike, umjetnosti i kulture.

Profesionalna orkestralno-koncertna aktivnost Zagrebačke filharmonije započela je 1871. godine u Zagrebu, a 1920. orkestar je dobio ime koje i danas nosi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
aleksandar b.
Gost
aleksandar b.

Bravo

manjeg grada...
Gost
manjeg grada...

Je li ovo moguće, 110 godina od obnove kraljevine Crne Gore?! Ko je obnovljeni kralj?

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Ok.. Kada nemamo svoje. Makar na Dan drzavnosti. Zar to nije praznik kada bi trebalo predstaviti nase umjetnike. Je li mlzda mogao Milos Karadaglic?

222
Gost
222

Slazem se. Nas simfonijski orkestar, uz ivanu canovic i milosa karadaglica izvodio je sjajne koncerte u cnp.

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

Aoooooooooo cetinjani opet srpstvo izdaju😀

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Дан које државности ?

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Битно је да си прочитао и наслов и текст.
Заслужио си сендвич са јогуртом.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Дорасли задатку 😂

oganj
Gost
oganj

Ovi gore su odavno pasali.. mogli bi ih zvati i na otvarenje zicare i obecanih fabrika cokolade ili marihuane

саша
Gost
саша

хахахахаха . . ово је врхх . .

Send this to a friend