Kultura

Zajednička čitanja umjetnice Adrijane Gvozdenović u okviru izložbe Marginalije zajedničkog

Zajednička čitanja

U Kuslevovoj kući, 19. marta u 13 časova, biće upriličena tzv. “zajednička čitanja”, koje će pripremiti i ugostiti umjetnica Adrijana Gvozdenović, kao jedan od segmenata svog rada “Ko je Adrian Lister?” u okviru izložbe “Marginalije zajedničkog” kustoskinje Nele Gligorović.

“Čitaćemo naglas jedni drugima djelove iz eseja “Zajedničke čitaonice”, uz čaj od hajdučke trave”, navodi se u pozivu umjetnice Gvozdenović.

Adrijana Gvozdenović je rođena u Titogradu 1986, odrasla u Podgorici, a osnovne umjetničke studije završila na FLU Cetinje.

Od 2012. do 2020. je većinom živjela u Belgiji, pitajući se “Ko je Adrian Lister?”. Tako je stekla master (Luca-University College for Sciences & Arts, u Briselu) i napredni master (Master of Research in Art and Design) u Sint Lucas-u u Antverpenu. Paralelno je radila kao tehnička podrška u produkciji muzejskih izložbi. Ovo iskustvo je velikim dijelom podstaklo želju za drugačijim angažmanom umjetnica/ka u okviru institucija umjetnosti, kroz/izvan formata izložbe.

zajednička čitanja
Zajednička čitanja

Kroz svoje radove ispituje anegdotičko i ono što se smatra periferno u konvencijama umjetničke aktivnosti. Interesuju je motivacije i odgovornosti rada u umjetnosti.

Umjetničku praksu vidi kao proces u stalnoj transformaciji a od skoro i umjetnički objekat kao otvorenu formu u stalnom nastajanju. Stoga, nastoji da svoje djelovanje i promišljanje situira i formira zavisno od specifičnosti konteksta.

Tokom 2019. god. godine je bila zaposlena sa samostalnim umjetničkim istraživačkim projektom “Arhiviranje umjetničkih tjeskoba” (Archiving Artistic Anxieties) na Kraljevskoj akademiji lijepih umjetnosti u Anverpenu (Royal Academy of Fine Arts Antwerp) a od 2017 – 2020 je bila dio a.pass-a (advanced performance and scenography studies – napredne studije performansa i scenografije) eksperimentalne platforme za umjetničko i transdisciplinarno istraživanje u Briselu.

Uporedo s ovim aktivnostima, u Crnoj Gori je učestvovala u koncepciji i organizaciji programa nevladine umjetničke organizacije ISU-Institut za savremenu umjetnost.

 

Send this to a friend