Kultura

Zakon o državnim simbolima važi i za umjetnike

Crnogorska zastava

Da li se sloboda umjetničkog izražavanja ukida izmjena i dopunama Zakona o državnim simbolima? Da li striktno propisivanje korišćenja državnih simbola u umjetnosti ograničava umjetnike i kako sačuvati nacionalne simbole od različitih negativnih asocijacija? Sagovornici TVCG različito ovo tumače.

“Ako se poslužimo riječima pjesnika ‘domovina se brani ljepotom i lijepim vaspitanjem’, onda bi trebalo da svaki pojedinac, sam sebi bude cenzura, zastava, himna, grb, da kaže, preko ovoga neću”, kazao je reditelj Blagota Eraković.

No, zakon je tu za one umjetnike koji neće sebe cenzurisati. Zakonskim rješenjima predviđene su sankcije za pravno lice koje upotrijebi grb ili zastavu u umjetničkom stvaralaštvu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore.

“Umjetnici svuda, sirom svijeta, u svakom trenutku, koriste nacionalne simbole, zastave, i grbove da bi iskazali svoj stav prema nacionalnoj zajednici, da bi kazali sta oni očekuju od nacionalne zajednice, i niko ih ne globi”, kazala je pozorišna kritičarka “Kultura Kolektiv” Nataša Nelević.

“Bilo koji zakon koji donosi zabrane vezano za korišćenje bilo čega u jeziku umjetnosti je zapravo jezik cenzure”, smatra reditelj “Kultura Kolektiv” Mirko Radonjić.

Iz Ministarstva kulture, ipak, poručuju da je Ustavom Crne Gore zagarantovana zabrana cenzure, a da su izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima usaglašene sa Ustavom.

“Intencija zakonskih normi nije postizanje cenzure i ograničavanja umjetničkog izražavanja, već obaveza poštovanja državnih simbola, njihova upotreba i zaštita, a u prilog govori činjenica da od donošenja zakona, 2004. godine, umjetnička javnost nije izrazila stav o ugroženosti umjetničkog izraza uopšte”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

No, Izmjene i dopune zakona učinile su vidljivim obavezu umjetnika da se drže pravila. Nameće se i pitanje ko to može da procijeni koje umjetničko djelo narušava javni moral.

“Ističemo da se ovaj zakon prvenstveno bavi preventivom. Očigledno je da dugi niz godina umjetnici nijesu naišli na problem prilikom upotrebe državnih simbola, pa vjerujemo da neće ni ubuduće. Ako ipak bude kršenja zakona u ovom dijelu, time će se baviti nadležni organi”, dodaje se u saopštenju Ministarstva kulture.

“Ja mislim da niko u okviru sudskih praksi, nema nikakvo pravo da procjenjuju da li jedan umjetnik krši javni moral”, kazala je Nelević.

“Uz svo dužno poštovanje prema sudijama, mislim da u tom smislu nijesu kompetentni da donose takve odluke”, kazao je Radonjić.

I reditelj Blagota Eraković kaže da je protiv ograničenja svih sloboda, ali naglašava da se mora voditi računa na koji način koristimo nacionalne simbole, i u umjetnosti.

“Ima onih koji vode pozorišta, filmske ekipe, televiziju, slobodne grupe, vode računa da državu za koju smo se borili 100 godina ne prljaju na jedan nedostojan način”, kazao je Eraković.

Tanka je granica između banalnosti i kreacije ističe reditelj Eraković, ali tu granicu treba da prepoznaju umjetnici a ne zakonodavci. No, Ministarstvo kulture koje je često u javnosti prozivano da preduzme odgovarajuće mjere u cilju zaštite državnih simbola, čini to i umjetnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pinjelo
Gost
Pinjelo

E ovo je sprdnja! Što, ne smije niko naslikat zastavu bez kako stoji na etalonu, jer će mu neki policajac zadužen za istoriju “izmjeriti odnos boja” i napisati kaznu ako je “promašio 2%”? E, Blagota ga nama! Koja budalaština. Što ne pitate Amerikance koji zastavu nose i na donjem vešu?

kamper
Gost
kamper

Ma nemojte??? Pa dje su pare za nas CROGORSKE umjetnike??? Svaki umjetnik ove i ovakve drzave, ako je pravi i iskreni, obavezan je da je predstavi u svoj njenoj punoci, kako ljepote tako i rugla,. pogotovo ovog kojeg vi promovisete evo 30 godina… sramotnici. Krstas barjak je moja zastava, a ti Erakovicu kokoske Milove drzi doma

Ko E
Gost
Ko E

Da se dje ne pobrkaju nasi umjetnici
Znaju li koja nam je zastava I himna
Znate mnogo stvaraju I komponuju pa su malo odsutni

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Domovina se brani kovertom.najvise vole cg oni sto je i najbolje podkradaju.to nije slucajno.

Srpko
Gost
Srpko

Volimo i postujmo drzavu, koliko ona voli i postuje nas.

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

legendo ne mjesaj drzavu u tvoje politicko nadgornjavanje sa dps-om

free samples
Gost
free samples

dok god dps misli da je drzava ova drzava nema sanse da je svi zavole….to vam je fakat botine sitne

dejo
Gost
dejo

milogorija jel smijemo gospodare donu da vazduh udahnemo prije tebe ili da i to pitamo

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

podji u tvoju voljenu Srbiju, pa se narugaj Srpskoj zastavi i himni….kaznu ti sigurno napisati nece, ali ti glavu sigurno otkinuti oce

1000 miliona de
Gost
1000 miliona de

Kako vas više nije sramota sto pišete.

JAAA
Gost
JAAA

Dodijase i Bogu i narodu vise

1000 miliona de
Gost
1000 miliona de

Daju mi strašnu nervozu biće bolje biće bolje a sve je gore i gore.

Toni
Gost
Toni

Druže, ne nerviraj se. Oni svoje bijedne platice zarađuju isključivo pišući ovakve gluposti. Ti bolje potraži sreću neđe drugo, jer je ođe uskoro neće biti.

Send this to a friend