Kultura

Završen festival S knjigom pod vedrim nebom

Mini književni maraton “S knjigom pod vedrim nebom”, održan je od 17. do 20. avgusta, u predvečernjim časovima, na terasi Spomen-doma “Reževići” u Reževićima. Događaj su organizovali NVO Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru i Javna ustanova Muzeji i galerije Budve, a urednik programa i autor koncepta bio je doktorand Dušan Medin, arheolog i menadžer u kulturi.

TOKOM PROGRAMA PREDSTAVLJENE SU SLJEDEĆE KNJIGE:

– utorak, 17. avgust / dr Zlata Marjanović – Kora’ljca srebrom zakovana: Poj od Budve i Ljute prema rukopisu Mijata Sabljara iz 1854. godine (Budva: JU Muzeji i galerije Budve, 2020).

– srijeda, 18. avgust / dr Biljana Šljivić Šimšić – Deklinacija u paštrovskim ispravama 16–18. vijeka (priredili Milena Davidović, dr Mila Medigović Stefanović i Dušan Medin) (Beograd: Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“; Petrovac na Moru: Društvo za kulturni razvoj „Bauo“, 2019)

– četvrtak, 19. avgust / Davor Sedlarević, dr Zlata Marjanović, dr Ljiljana Gavrilović, Dušan Medin – Živa lokalna tradicija: Prilog identifikaciji i evidenciji elemenata nematerijalne kulturne baštine Paštrovića, Starog grada Budve i kolašinskog kraja (Petrovac na Moru: Društvo za kulturni razvoj „Bauo“; Kolašin: Centar za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama – CIRTIP, 2020; objavljeno uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore)

– petak, 20. avgust / Predrag Šušić – Da nam kolo ne zastane: Tradicionalne igre i plesovi Boke Kotorske u društvu i kulturi od XIX do XXI vijeka (Cetinje: IVPE, 2021)

Učesnici i učesnice četvorodnevnog programa: prof. dr Pavle R. Anđus, prof. dr Miodrag Jovanović, prof. dr Jelica Stanojević, doc. dr Zlata Marjanović, dr Ana M. Zečević, Predrag Šušić i Dušan Medin, urednik programa, koji je bio i u ulozi moderatora.

Ulaz je bio slobodan za sve zainteresovane posjedioce, koji su u većem broju prisustvovali manifestaciji “S knjigom pod vedrim nebom”, te je nakon predstavljanja svake knjige uslijedila duža diskusija učesnika i publike.

Send this to a friend