Kultura

Završen FIAT, najboljima dodijeljene nagrade

Foto: Facebook

Snažna profilacija FIAT-a već 33 godine čini ga jednim od najvažnijih kulturnih prepoznatljivosti Crne Gore. Poetika koju festival nosi, vizija, duh i energija koja se stvara između umjetika i brojne publike, opravdava reputaciju jednog od najznačajnijih festivala u jugoistočnoj Evropi.

Ove godine pokrenuta je online aplikacija što je u velikoj mjeri doprinijelo raznolikosti ponude umjetničkih kracija iz cijeloga svijeta. Selektorka Ana Vujošević od 67 prispjelih predstava odabrala je 10 sa veoma ubjedljivim i raznovrsnim estetikama, od koreodrame, preko muzičkog teatra, avangardnih predstava do vizuelnih performansa.

U tom amalgamu posebnosti, dobija se šarenolika lepeza alternative, koja crnogorsku publiku uvodi u kulturne tokove Evrope i svijeta.

Stoga, ove činjenice treba da podstaknu gradske poslenike da objedine i unaprijede fiatovsku misiju sa adekvatnim prostornim kapacitetima kako bi u toku cijele godine programska koncepcija bila živa.

Nagrada za najbolju predstavu

Nagradu za najbolju predstavu žiri jednoglasno dodjeljuje predstavi “Galaktička Crvenkapica” u produkciji i režiji “Insectotropics” iz Barselone (Španija).

Performans višedimenzionalnog umjetničkog izraza najviše pripada fiatovskom korpusu. Inspirisani bajkom “Crvenkapa” na orginalan, katarzično intenzivan način potvrđuju osnovnu funkciju efemernosti pozorišta, da se dešava sada i ovdje. Raznorodni umjetnici (slikari, muzičari, vizuelni umjetnici i glumica) svako preko svog medija izražavanja uživo stvaraju i uvode nas u priču dešifrovanja sopstvenih strahova, praćenja intuicije kao i kompleksnosti životnih odluka.

Nagrada za najbolju režiju

Nagradu za najbolju režiju žiri jednoglasno dodjeljuje reditelju Dinu Mustafiću za predstavu “Majka i dijete” u produkciji M.A.M. Fondation of Contemporary Art iz Tirane (Albanija), zbog cjelovitosti autonomnog koncepta koji ostvaruje uz minimalna sredstva a bogatom rediteljskom imaginacijom. Bura emocija koja se rađa u odnosu majke i sina sa tačnim i efektnim mizanscenskim rješenjima čine rediteljsku estetiku avangardnom.

Nagrada za najbolju žensku ulogu

Nagradu za najbolju žensku ulogu žiri jednoglasno dodjeljuje glumici Emi Andrei za ulogu majke u predstavi “Majka i dijete” u režiji Dina Mustafića i produkciji M.A.M. Fondation of Contemporary Art iz Tirane (Albanija).

Samouvjerenim i snažnim scenskim, duhovnim i tjelesnim angažmanom, brutalno i briljantno, prenoseći na publiku kompleksni i uznemirujući odnos majke, sina i demona između njih, pokazuje svu raskoš njenog glumačkog bića.

Nagrada za najbolju mušku ulogu

Nagradu za najbolju mušku ulogu žiri jednoglasno dodjeljuje Atanasu Atanasovskom i Valentinu Kostadinovskom glumcima predstave “Ćao, prijatno!” u režiji Siniše Evtimova i produkciji Udruženja Ćao prijatno iz Skoplja (Makedonija).

Perfektno uigrani tandem stvara jedan organizam koji se transformiše u više likova radeći to nevjerovatno jednostavno i naizgled tako lako. 100 minuta nepretenciozne komičke igre kroz tematsku višeslojnost glumci Atanas Atanasovski i Valentin Kostadinovski pokazali su izuzetnu glumačku spretnost i posvećenost partnerskoj igri.

Specijalna nagrada za autentični muzičko scenski izraz

Specijalnu nagradu za autentični muzičko scenski izraz žiri jednoglasno dodjeljuje predstavi “Dobar zvuk u naletima” u režiji Zoltana Balazsa i produkciji Maladype teatra iz Budimpešte (Mađarska).

Moć kolektivne igre, besprekornost discipline i povjerenja, zadivljujuće suptilno a majstorski sugestivno uvode nas u izuzetnost magije stilskog manira Maladype ansambla. Umjetnici, teatru srodnih disciplina, vješto preko muzike i plesa dostižu uzbudljiv eksperimentalni koncept igre.

Članovi žirija

Sonja Vukićević, koreograf, predsjednica žirija (Srbija)

Žana Gardašević Bulatović, glumica (Crna Gora)

Andrej Cvetanovski, reditelj (Makedonija)

Send this to a friend