Kultura

Završeno Međunarodno takmičenje gitarista

Međunarodno takmičenje gitarista održano je ove godine u Tivtu i Podgorici. Dio programa u Tivtu koji organizuju NVO „Anagastum”, Muzički centar Crne Gore, Centar za kulturu Tivat i Hotel „Regent” obuhvatio je i koncert i majstorske radionice jednog od najboljih klasičnih gitarista današnjice, Manuela Barueka iz Kube, koji je premijerno održao koncert u Tivtu.

Takmičenje u Tivtu odvijalo se u 13 kategorija. Prvo mjesto po ocjeni žirija osvojila je Julia Trinčuk iz Njemačke, a nagradni fond uključuje i poklon gitaru Andreasa Marvija u vrijednosti 8.000 eura, poklon vaučer u vrijednosti od 500 eura od Porto Montenegra, hotela „Regent” koji je uručila PR Elena Ljiljanić, D’Addario poklon paket, kao i niz koncerata u zemljama Evrope, između kojih je i koncert sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u sezoni 2019/2020 godine, kao i recital na forumu gitare u Beču 2018.

Drugo mjesto osvojio je Dominik Carević iz Hrvatske kojem je uručena i gitara Slavka Mrdalja u vrijednosti od 5.000 eura i D’Addario poklon paket. Treće mjeste zauzeo je Marko Radojković iz Srbije koji je dobio D’Addario poklon paket, kao i besplatno učešće na sljedećem Festivalu i takmičenju gitare u Transilvaniji.

Najbolje na takmičenju u Tivtu proglasio je žiri kojeg u sastavu Neno Munitić (žirija), Maka Grgić (Slovenija), Đani Šehu (BiH), Antoan Morinie, Adreas Marvi (Španija), koji je ujedno i graditelj gitare u vrijednosti od 8.000 eura koja je uručena pobjedniku, zatim dekan Muzičke akademije Bojan Martinović, Danijel Cerović profesor gitare na akademiji i jedan od osnivača ovog festivala, i Nikola Montela iz Italije.

“Veoma smo zadovoljni ovogodišnjim takmičenjem. Imali smo oko 80 takmičara, a aktivno je u ovom konkusu učestvovalo oko 130 ljudi. Iznenađenje ove godine pričinile su nam mlađe kategorije takmičara, da kažem dječije kategorije, koje su dosad uglavnom činili crnogorski takmičari, a ove godine su dolazili iz cijele Evrope, što nam je potvrdilo kvalitet festivala i da se trud i rad koji ulažemo isplati. U No age kategoriji imali smo 10 prijavljenih gitarista. Juče su održane majstorske radionice Young starskategoriji, koje su dio projekta, jer mi smo dio velike korporacije „Euro strings” koji broji 15 najboljih festivala iz Evrope. Oni su se okupili i napravili jako dobar projekat koji će trajati četiri godine i umrežavati festivale i gitariste koji osvoje nagrade na tim takmičenjima, kako bi ih što više ljudi čulo. Kvalitet sviranja je bio jako visok i nijanse među pobjednicima su bile veoma male. Ali na kraju smo jednoglasno dinijeli odluke”, rekao je poznati gitarista Goran Perišić, jedan od osnivača festivala u okviru kojeg se održava takminjenje.

Pobjednica takmičenja dekan Muzičke akademije koji je održan u Podgorici je Jelena Zvicer, a u kategoriji električna gitara pobijedio je Sandro Sušanj iz Zagreba.

Send this to a friend