Kultura

Završeno prvo takmičenje za električnu, akustičnu gitaru i glas

Takmičenje za električnu gitaru i akustičnu gitaru i glas (Electric Guitar Competition powered by Capital Plaza) završeno je velikim finalom održanim 24. maja u podgoričkom Hard Rock Cafe-u.

Na prvom takmičenju ove vrste organizovanom u našoj zemlji, u okviru Međunarodnog takmičenja gitarista (Montenegro International Guitar Competition – MIGC) pobjedu su odnijeli Nikšićanka Jelena Zvicer, u kategoriji „akustična gitara i glas“, odnosno Sandro Sušanj iz Zagreba, u kategoriji električna gitara.

Jelena Zvicer

Drugoplasirani u prvoj kategoriji bio je duet Nebojša Ćulafić i Miloš Nikčević, a u drugoj Jovan Bjelica. Treće mjesto u kategoriji akustična gitara i glas osvojio je Nemanja Bogićević, a u kategoriji električna gitara Enes Zejnilović.

O najboljima je odlučivao žiri u sastavu Milorad Šule Jovović – gitarista, Neno Munitić – direktor Omiškog festivala gitare i Vlatko Stefanovski koji je predsjedavao žirijem. Oni su i na kraju prvog, eliminatornog kruga, ali i po proglašenju pobjednika istakli da nisu imali lak zadatak, i da su stoga ponosni na pokazani talenat.

“Moram kazati da smo i sinoć i večeras čuli sjajne gitariste. Odlučili smo da se ne vodimo kriterijumom ko je najbolji ili najiskusniji gitarista, već ko je večeras imao najbolji nastup. Pitom, bilo nam je važno da prvim nagradama afirmišemo mlade ljude prije svega, da im pokažemo da marimo za njih, da je njihovo vrijeme tek došlo i da treba da imaju entuzijazma za rad u budućnosti”, kazao je Vlatko Stefanovski obrazlažući nagrade.

Pobjednici Jelena Zvicer i Sandro Sušanj kazali su da je njihov cilj samim dolaskom, druženjem i upoznavanjem sa drugim muzičarima i članovima žirija ostvaren, ali da su im titule pobjednika svakako dobrodošle jer pokazuju da na muzičkoj sceni ima prostora za njih.

“I pored vrijednih nagrada koje smo dobili, počevši od ove sjajne Yamaha gitare, kojom ću rado zamijeniti staru, moram da kažem da više raduje sama činjinica da smo primijećeni, da se naš rad i te kako valorizuje i primjećuje”, kazala je Jelena Zvicer pri uručenju nagrada.

Nagrade za njih, kao i drugoplasirane i trećeplasirane obezbijedili su prijatelji takmičenja, među kojima je kompanija Euro-unit, koja je pobjednicima darovala akustičnu, odnosno električnu gitaru u vrijednosti od 1,150 eura, brenda Yamaha; ali i D’addario, String by Mail i drugi.

Organizatiori takmičenja su iskazali zadovoljstvo svim onim što se dešavalo u Hard Rock Cafe-u u prethodna dva dana, uključujući i koncert Vlatka Stefanovskog, održanog 23. maja. Takmičenje je, iako prvi put organizovano, dokazalo da mladih i talentovanih gitarista svakako ima, i da je vrijeme da se svima njima da prilika da pokažu svoje umijeće. Stoga je najavljeno da će takmičenje postati tradicionalno i da će sljedeće godine podrazumijevati više prostora za prijavljivanje, i festival većeg obima.

Nakon Podgorice najavljeno je da se Međunarodno takmičenje gitarista nastavlja u Tivtu, gdje će se od 25. do 28. održavati majstorske radionice, takmičenje u profesionalnoj kategoriji za klasičnu gitaru, potom seminari, ali i koncert Mladih zvijezda (Young Stars) pobjednika gitarskih takmičenja u Evropi.

Već 25. maja će u Galeriji ljetnjikovca Buća, sa početkom u 20h, biti održan prvi koncert Mladih zvijezda iz Australije, Ukrajine, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Jedan od ključnih događaja ovog dijela festivala je koncert jednog od najboljih klasičnih gitarista današnjice, Manuela Barueka (Kuba/SAD), koji će 27. maja u Muzeju pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru sa početkom u 20 čas, nastupiti premijerno u našoij zemlji. Cijena ulaznice za koncert je 10 eura i može se rezervisati pozivom na broj telefona 069/342-799.

Send this to a friend