Kultura

Značajno unaprijediti ekspertizu stručnjaka u oblasti zaštite kulturne baštine

Ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, susreo se danas na Cetinju sa predsjednikom ICOMOS-a, Toshiyuki Kono i predsjednicom Nacionalnog komiteta ICOMOS Austrije, Caroline Jäger-Klein.

Tema sastanka bilo je unapređenje saradnje u oblasti očuvanja kulturnog nasljeđa.

Ocijenjeno je da Crna Gora posjeduje izuzetno bogatstvo kulturnih slojeva, o čemu svjedoči činjenica da već ima četiri upisa na Listu svjetske baštine UNESCO. Sagovornici su istakli i značaj unapređenja ekspertize stručnjaka koji djeluju u oblasti zaštite kulturne baštine.

Bogdanović je posebno naglasio značaj podrške ICOMOS-a i UNESCO u ovoj oblasti, posebno se osvrćući na važnu ulogu predstojeće radionice za izradu HIA (Procjena uticaja na baštinu), i na jubilej 40 godina upisa Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora na UNESCO listu, koji će se obilježiti naredne godine.

Sagovornici su se složili da taj jubilej treba iskoristiti za dodatno unapređenje saradnje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NEKO NOVO DOBA
Gost
NEKO NOVO DOBA

Ko da cuva kulturnu bastinu vasi politicki kadrovi ,dizajnerka,starleta,marionete,poltroni,karijeristi…..strucne kadrove ste vec odavno otjerali ili bacili u drugi plan de ne mogu iskazati svoje prave vrijednosti

Mirko
Gost
Mirko

Da vidis samo ko su direktori institucija nasih u kulturi pa da ti se smuci. Nesposobni, poltroni, kojima nije bitna kultura vec da napune svoje dzepove i nabace poslove u kojima se mogu ugradit. Od njih se stidis kad nas predstavljaju u inostranstvu a stranci se sprdaju s njima

Send this to a friend