Djeca

Akutni laringitis – dosadni kašalj kod djece

Akutni laringitis je često oboljenje u ranom djetinjstvu koje predstavlja oko 15 % svih akutnih respiratornih infekcija kod djece. Podrazumijeva opstrukciju gornjih disajnih puteva koja zahvata uglavnom prostor ispod glasnih žica i ispoljava se promuklošću glasa, lavež kašljem i, u težm slučajevima, otežanim disanjem. Prostor ispod glasnih žica je najuži dio gornjih disajnih puteva i zbog toga u ovom dijelu opstrukcija najlakše nastaje.

Bolest se javlja kod djece uzrasta od šest mjeseci do šest godina. Često joj prethodi sekret iz nosa, blago povišena temperatura i upala ždrijela. U 2/3 slučajeva izazivači akutnog laringitisa su virusi gripa i rinovirusi, a rjeđe entero i respiratorni virusi. Iako se javlja tokom cijele godine, najčešće djeca obolijevaju sredinom jeseni. Muška djeca su podložnija akutnom laringitisu i u većem su riziku od hospitalizacije.

Postoje oboljenja koja liče na akutni laringitis, a spazmodički laringitis je jedno od njih. Razlikuje se po tome što njemu ne prethodi infekcija gornjih disajnih puteva i za razliku od akutnog, spazmodički laringitis se ponavlja. Još jedno oboljenje ima slične simptome kao i akutni laringitis, a to je laringotraheitisu.

To je oboljenje u kom su virusnim zapaljenjem, osim prostora ispod glasnih žica, zahvaćene i sluznice traheje i bronhija što se manifestuje kroz škripanje u plućima. Na sluzokoži treheja, zbog virusne infekcije, mogu da nastanu polja nekroze koja postaju mjesta za bakterijsku infekciju, najčešće izazvanu stafilokokom. Na taj način nastaje rijetka komplikacija akutnog laringitisa koji se naziva bakterijskim traheitisom, prenosi Pasarella.rs.

Ne postoje dokazi da na akutni laringitis može povoljno da djeluje udisanje hladnog atmosferskog ili vlažnog vazduha.

Akutni laringitis se dijagnostikuje na osnovu kliničkog pregleda, a liječenje se određuje prema stepenu opstrukcije.

Deksametazon je prvi kortikosteroid koje se koristi za liječenje virusnog laringitisa i prima se u obliku injekcije. Ovaj preparat se ne proizvodi u vidu sirupa u svim zemljama. Ipak, pedijatri su naklonjeniji budesonidu (rastvor za inhalaciju), naročito kod djece koja povraćaju ili nijesu u stanju da popiju lijek. Dejstvo inhalacije počinje već u prvom satu, smajujući intenzitet simptoma.

Ukoliko je u pitanju teški stepen akutnog laringitisa, ljekari mogu da propišu epinefrin (adrenalin) koji skuplja krvne sudove u sluznici i na taj način smanjuje otok u gornjim disajnim putevima.

U najvećem broju slučajeva akutni laringitis prolazi sam od sebe. Kod 3/4 djece povlači se poslije 3 dana bez primjene bilo kakve terapije, dok kod 10 % oboljelih zahtijeva liječenje.

Muška djeca su u većem riziku od hospitalizacije, a od sve djece, koja se zbog laringitisa jave hitnoj službi, oko 8 % bude primljeno na bolničko liječenje.

Send this to a friend