Djeca

Borba za moć između roditelja i tinejdžera

Borba tinejdžera i roditelja umije da bude poprilično frustrirajuća i za roditelje i za dijete. Saznajte kako da razgovori sa djetetom budu konstruktivni.

Neka djeca teško prihvataju pravila koja im roditelji postavljaju i sve se završi natezanjem, nagovaranjem pa čak i ozbiljnim svađama. Mnogi roditelji se suočavaju sa ovim problemom, a većina ne može da se pomiri sa činjenicom da je njihovo nekada tako divno dijete, sada odjednom promijenilo ponašanje. Ova nagla i iznenadna promjena je blisko povezana sa prethodno uspostavljenim granicama.

Problem je u tome da je tinejdžer vjerovatno prerastao ove granice a vi ste to propustili. Oni su u periodu kada više nisu plašljivi, i kada vjerovatno mogu da odu od kuće kada oni to požele i imaju prijatelje kod kojih mogu da prespavaju kada to požele.

Ako ste roditelj koji se bori sa tinejdžerom, potrebno je da znate da je ovo borba u kojoj niko ne dobija. Kao roditelj vi upravljate finansijama i budućnost vašeg djeteta ne bi izgledala tako dobro ako bi nastavilo da ima takav odnos sa vama. U stvarnosti, tinejdžeri i ne razmišljaju o svojoj budućnosti kada vam se suprotstavljaju.

Tinejdžeri koji se u ovakvoju situaciji su se uglavnim iz nekog razloga pomirili sa lošom budućnošću, a roditelji su uglavnom oni koji od djece mnogo očekuju.

Šta možete učiniti?

Prvi korak: ovo nema veze sa vama

Ovdje je jako važno da zanemarite sopstvene ego potrebe. Pravila koja postavljate djetetu nemaju veze sa vama i nikada nisu imala. Pravila postavljate zbog vašeg djeteta i to isključivo u službi njegovog uspješnog odrastanja. Ono što možete da kažete djetetu je sljedeće:

“Razlog zbog kojeg je vrijeme koje provedeš u izlasku ograničeno, je zbog tvoje sigurnosti i zbog toga što na taj način učiš da razvijaš samodisciplinu. Da li misliš da ovo nema efekta? Ako je tako voljela bih da znam zašto?”.

Ovaj pristup, ne samo da je uviđajan, nego dozvoljava djetetu da se ne osjeti napadnuto i da objasni zašto se ponaša na određeni način.

Drugi korak: identifikujte ciljeve i namjere vašeg djeteta

Za vas je idealno da vaše dijete dobija sve petice u školi. Zašto? Da li postoji neki poseban cilj oko kojeg ste se vi i vaše dijete dogovorili, a što zahtijeva sve petice? Sljedeći put kada budete imali prilike da objašnjvate pravila djetetu, možete iskoristiti priliku da sa vašim tinejdžerom otkrijete šta je to što ono želi u budućnosti. Ako vaš tinejdžer nema ideju o tome, probajte zajedno da identifikujete njegove ciljeve i želje vezane za budučnost. Ovo je takođe dobar način da ojačate vaš odnos.

Treći korak: razgovarajte o novim pravilima koji su u skladu da potrebama vašeg tinejdžera

Da bi ovaj korak bio uspješan, drugi mora biti potpuno ispunjen. Ako vaš tinejdžer i vi nemate vremena da sjednete i porazgovartate o njegovim ciljevima i potrebama, onda možete da postavite neke privremene ciljeve sve dok ne ispunite drugi zadatak.

Razlog zbog kojeg je drugi zadatak tako bitan jeste da ako vaše dijete postavi sebi ciljeve, poštovanje vaših pravila mora da bude nešto od čega će imati korist, i veliki gubitak ako ih ne poštuje.

Ako vi i dijete zajedno postavite realne ciljeve koji se tiču njegove budućnosti, dijete će mnogo lakše prihvatiti vaša pravila koja mu postavljate.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend