Djeca Zbog čega je to tako?

Dijete koje vam najviše zadaje glavobolju je najsličnije vama

Normalno je da se članovi porodice ponekad prepiru i ne slažu u vezi sa svim. Najviše konflikta nastaje između roditelja i njihove djece. Zanimljivo je, međutim, da je dijete s kojim najčešće imate nesuglasice upravo ono koje po ponašanju najviše liči na vas. Zbog čega je to tako?

Psiholozi smatraju da je u pitanju projekcija, tj. pripisivanje sopstvenih negativnih osjećanja drugim osobama. Ovaj mehanizam odbrane se najčešće aktivira kada smo pod stresom i lakše nam je da optužimo druge za svoju nervozu nego da se suočimo sa svojim problemom.

Budući da djeca u velikoj mjeri nasleđuju naše ponašanje, bilo genetski bilo vaspitanjem, prirodno je da često vidimo sebe u njima, i ako nam se ne sviđa neki njihov postupak, burno reagujemo jer ne želimo da naprave iste greške kao mi.

Naravno, diskutabilno je koliko roditelji stvarno vide odgovarajuće nedostatke u ponašanju svoje djece, a koliko projektuju svoje. Oni u svakom slučaju treba da se potrude da budu objektivni kada je u pitanju ponašanje njihove djece, a svoje frustracije riješe kako već dolikuje – dubokim promišljanjem o svojim postupcima i pronalaženjem pravih uzroka frustracije.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
POJK
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
POJK
Gost
POJK

Psiholozi ovo je tacno samo za roditelje koji nisu samokritični i svoje loše osobine vide samo kod drugoga. Oni koji su ih svjesni opraštaju to djetetu riječima “pa i ja sam griješio”.

Send this to a friend