Djeca

Djeca nasljeđuju inteligenciju od mama

Tema o kojoj svi roditelji vole da raspravljaju, kako ozbiljno, tako i u šali, jeste od koga su djeca naslijedila svoju inteligenciju.

Zapravo postoji naučni razlog zbog kog djeca nasljeđuju svoju inteligenciju od svojih majki, a više studija pokazuje da je X hromozom odgovoran za “prenos” inteligencije, piše RTL.

Žene imaju dva ta hromozoma (XX), a muškarci imaju samo jedan (XY) – tako da je dvostruko vjerovatnije da će djeca od njih naslijediti inteligenciju nego od očeva.

Studija u Odsjeku za medicinska istraživanja za društvene i javno zdravstvene delatnosti u Glazgovu otkrila je da djeca imaju tendenciju da inteligencijom budu sličnija majkama.

Istraživači su intervjuisali djecu svake godine od njihove 14 do 22 godine, uzimajući u obzir različite činioce poput obrazovanja i društveno-ekonomskog statusa. Otkrili su da su najbolji prediktor inteligencije upravo njihove majke – IQ mladih ljudi bilo je oko 15 bodova različito od IQ-a majke.

Ipak, ne slažu se svi naučnici s ovim osnovnim principom X hromozoma. Ostali istraživači naglasili su da genetika nije jedini faktor u određivanju inteligencije djeteta.

Prema Psychology Spotu, procjenjuje se da je 40-60 odsto inteligencije nasljedno, dok ostatak dolazi iz našeg okruženja. Tako majke i tate mogu da igraju važnu ulogu u emocionalnom i intelektualnom razvoju svoje djece izgradnjom samopouzdanja, igranjem i podučavanjem novih vještina.

1 Komentar na "Djeca nasljeđuju inteligenciju od mama"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend