Djeca Bolje se ponašaju

Djeca starijih roditelja su bolje vaspitana?

Naučnici kažu da se djeca starijih roditelja bolje ponašaju jer su njihove majke zrelije, a očevi uglavnom manje agresivni.

Holandska studija analizirala je uobičajene probleme u ponašanju koji se razvijaju kod djece starijih roditelja. To je sve važnija tema jer je generalno pomjerena granica rađanja, pa tako roditelji sve kasnije dobijaju prvo dijete.

Naučnici su analizirali više od 32.800 djece, koja su tada imala od 10 do 12 godina. Njihovo ponašanje ocjenjivali su očevi, majke, nastavnici, ali i djeca kroz serije različitih standardizovanih parametara. Majke su imale između 16 i 48 godina, a očevi između 17 i 68, i utvrđeno je da se djeca starijih roditelja bolje ponašaju i da su manje agresivna.

“Moguće je da su neki od razloga zašto djeca starijih roditelja imaju manje problema sa agresijom to što stariji roditelja imaju viši nivo obrazovanja. Ali, važno je naglasiti da viši nivo obrazovanja roditelja ne može u potpunosti da objasni to”, kaže koautor studije profesor Doret Bomsma.

“Uz dužno poštovanje uobičajenim problemima u ponašanju, mislimo da roditelji ne treba da brinu da će njihovo dijete osjetiti neke štetne efekte zbog toga što ima starije roditelje”, kaže dr Marijel Zondervan-Zvijnenburg.

Neka ranija istraživanja su pokazala da postoji veći rizik od razvoja autizma ili šizofrenije kod djece starijih roditelja. Stručnjaci upozoravaju i da odlaganje trudnoće donosi i veći rizik od pobačaja, preeklampsije, ali i potrebe za porođajem carskim rezom.

5

avatar
1000
2
3
0
 
5
tovari magareRekohPrinc od KonikaLeoJose manuel
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ne smiju da ih biju.

Jose manuel
Gost
Jose manuel

Tako je. Cekajte svi po 50 da napunite pa na vjestacku.

Leo
Gost
Leo

Ne 50 ali 30 je sasvim dovoljno. Većina žena može da rodi i u kasnim 40im. Šta pokušavaš da kažeš?

Rekoh
Gost
Rekoh

To da hoće da se ižive i proživr i da je to klasični sebičluk. I da to da su moja đeca dobijena u 20im savršeno vaspitana

tovari magare
Gost
tovari magare

u 30 na vjestacku?? E kukala ti majka.

Send this to a friend