Djeca

Djeca zaposlenih majki su srećnija kao odrasle osobe

Već dugi niz godina zaposlene majke su pod stresom zbog stereotipa koji tvrde da njihova djeca ne dobijaju dovoljno ljubavi, brige i pažnje. Teško je izbalansirati roditeljstvo i karijeru. Međutim, naučnici kažu da su djeca zaposlenih majki jednako srećna kao i ona čije su majke stalno kod kuće, a često su i uspješnija u svom odraslom životu.

Djeca zaposlenih majki ne pate i jednako su srećna kao i njihovi vršnjaci.

To se dogodilo mnogim zaposlenim majkama: vaše dijete želi da se igra i mazi sa vama još jedan minut ujutro, a vi ih poljubite i odete na posao. Krivica, društveno neodobravanje i sumnja u sopstvene roditeljske vještine su stvari sa kojima se zaposlene majke godinama bore.

Međutim, studija koju je sprovela profesorka Ketlin Mekgin sa Harvardske poslovne škole pokazuje da posao majki ne utiče na sreću djece. I sinovi i ćerke zaposlenih majki su srećni i u djetinjstvu i u odraslom dobu, a često imaju koristi od toga što imaju majku koja ima posao.

Ovaj veliki naučno-istraživački projekat koji je započeo 2015. kombinuje podatke nekoliko međunarodnih studija koje, ukupno gledano, anketiraju više od 100.000 muškaraca i žena u 29 zemalja. Rezultati ankete pokazuju da djeca zaposlenih majki nisu lišena sreće i uspjeha, i, naprotiv, bolja su u mnogim aspektima.

Ćerke zaposlenih majki su uspješnije u svojoj karijeri i imaju tendenciju da dobijaju veće plate.

Istraživanje Ketlin Mekgin pokazalo je da ćerke zaposlenih majki imaju veću godišnju zaradu, da će vjerovatno biti zaposlene i često zauzeti visoke pozicije. Sve u svemu, ćerke zaposlenih majki zarađuju 1.880 dolara godišnje više od ćerki majki koje ne rade. Studija je takođe otkrila da radno iskustvo majki uči njihove ćerke jednostavnoj istini: možete uspješno kombinovati karijeru sa vaspitanjem svoje djece.

Sinovi koje su odgajale zaposlene majke provode više vremena brinući se za svoje porodice.

Posmatranje majčinog radnog iskustva čini muškarce više zabrinutim za podršku svojim ženama. Prema studiji, oni imaju tendenciju da potroše dodatnih 50 minuta nedjeljno pomažući svojim suprugama i vodeći računa o članovima svoje porodice.

I sinovi i ćerke čije su majke radile imaju egalitarne stavove u svom porodičnom i društvenom životu.

Još jedna važna stvar koju je istraživanje pokazalo je da djeca odgajana u porodicama u kojima oba roditelja zarađuju novac imaju tendenciju da izbjegavaju rodne stereotipe. Sinovi zaposlenih majki imaju tendenciju da biraju zaposlene žene i jednako tretiraju žene na radnom mjestu. Njihove ćerke su istovremeno oslobođene krivice prema sopstvenoj djeci, jer znaju šta znači biti dijete zaposlene majke i znaju da je zapravo moguće izbalansirati roditeljstvo i karijeru.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
bob
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bob
Gost
bob

To je tacno,dijete koje odrasta uz roditelje koji samo misle o novcu,bice materijalista kad odraste jer su mu takvi i roditelji!

Send this to a friend