Djeca Naučnici potvrdili

Dječija opsesija bagerima je kompleksnija nego što mislimo

Svaka faza odrastanja donosi drugačije interese. Dok neke zanimaju lutke, drugi su zaluđeni dinosaurima, a treći bagerima. Godinama se smatra da je preokupacija autićima i bagerima sasvim normalna za dječake, ali oni ponekad zanimaju i djevojčice. Ako vam nije jasno zbog čega vaše dijete toliko zanimaju žuti bageri i bez riječi gleda Majstora Boba, nauka ima odgovor koji je puno kompleksniji nego što očekujete.

Naime, za djecu te mašine predstavljaju nešto snažno.

“Mališanima, djeca predškolskog doba, bagere shvataju kao veće od života. To su za njih mašine kojima rukuju superheroji, a kada se njima igraju imaju osjećaj da kontrolišu nešto veliko i snažno”, pojasnila je edukatorka Kristal Paskal.

Stranica Parenting Science pojašnjava da fascinacija gradnjom i inženjerstvom kod djece može biti vrlo korisna, jer nudi izvrsne mogućnosti učenja.

“Bageri se bave ravnotežom i otkrivanjem. Kopači strojevi se koriste i u vrtlarstvu, pa tako daju djeci mogućnost da otkriju misterije koji se kriju ispod površine i pokreću njihov mozak”, smatraju naučnici sa Univerziteta Mičigen Stejt.

Iz tog razloga na bagere i druge mašine kojima je vaše dijete opsjednuto morate gledati kao na nešto što je mnogo više od puke fascinacije. Oni su instrument učenja i podsticanja mašte.

Send this to a friend