Djeca

Duško Radović: Ne postoji ništa draže od mišljenja male djece

Ukoliko djecu možemo podijeliti na malu i veliku, onda bi mala djeca bila ona koja još uvijek ne idu u školu. Sa druge strane, djeca nužno ne postanu velika kada krenu u školu, ali se od njih naprasno očekuje da “odrastu”. Pa onda oni, siroti i zbunjeni, osjećaju da su mali, ali moraju da se ponašaju kao veliki. Veliki Duško Radović je rekao da mu je najvažnije mišljenje male djece. Kao jedan od najplodnijih dječijih stvaralaca, Radović je uvijek gajio ljubav i veliko poštovanje baš prema tom malom, dječijem mišljenju. A razlozi su i više nego validni.

“Kada pišem za djecu i ja bih volio da sam toliko čedan i oslobođen svih kalupa. Volio bih da umijem da progovorim iz ove svoje pameti toliko čedno i čisto…

Za mene su prava djeca ona koja još ne idu u školu, ona koja tek počinju da uče, misle i govore.

E, jedino su ta djeca još uvijek zdrava, autentična, originalna. Jedino ta djeca imaju sačuvanu tu nesputanost i u mišljenju i u izrazu. Eto, kada uzmete onu knjigu Olovka piše srcem, vi kao pisac morate zavidjeti na toj nenamjernoj originalnosti tog nerazvijenog dječijeg intelekta i duha. Tek tad vidite do kakvih se sjajnih misli dolazi neznanjem i spontanošću.

U tom smislu su mala djeca za mene velika inspiracija u toj svojoj velikoj slobodi prema navikama, šemama, klišeima…

Ne postoji ništa draže niti važnije od mišljenja male djece i načina na koji ga ona formulišu. To mišljenje je uvijek nepogrešivo. Kada je bio mali, moj sin mi je rekao: Toliko sam gladan, kao da sam žedan. To ne mogu ja da izmislim! Djeca su stvarno nepogrešiva u svojim formulacijama. To mi je neki ideal!

Kad bih i ja tako umio…”.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend