Djeca

Igrajte sa djecom karte i “Ne ljuti se čovječe”

Društvene igre su, kažu dječji psiholozi, višestruko korisne za mališane jer zbližavaju članove porodice, pokazuju im da postoji nešto zabavnije od računara, mobilnih telefona i televizora, ublažavaju rivalitet među braćom i sestrama, jačaju samopouzdanje, popravljaju memoriju i koncentraciju, uče ih strateškom razmišljanju i planiranju. Korisne su i za obnavljanje osnovih računskih operacija u matematici.

Važno se samo da društvena igra bude prilagođena najmlađim članovima porodice, ali i dovoljno zanimljiva za one starije. Pa hajde da vidimo šta da izaberete.

Mala djeca, baš kao i mi odrasli, vole kada su u nečemu dobra i vole da pobjeđuju. Da ih ne biste frustrirali i da ne biste njihovu koncentraciju stavljali na ispit, birajte one najpopularnije i svima dobro poznate igre kao što je Ne ljuti se, čovječe. Mogu da je igraju i sasvim mala djeca, čim nauče da broje do dvadeset, jer se manje-više sve svodi na sreću. Kao što joj i samo ime kaže, suština je u prihvatanju poraza, ali i onih koraka koji vode do cilja poput izbacivanja figurica.

Mališanima popupštajte na početku, ali od pete godine moraju da znaju da igraju po pravilima koja važe za sve.

Kada je riječ o kartaškim igrama, tač mogu da igraju i klinci od tri godine, ako znaju kojim redom idu brojevi od jedan do 14. Igra je jednostavna, kažnjavanje za greške umije da bude urnebesno smiješno, a radost kada dijete pobijedi bez popuštanja nemerljiva.

Mau-mau je nešto komplikovanija igra s kartama i nju mogu da igraju djeca od šeste godine. Potrebna su vam najmanje tri igrača, od kojih svaki bojom ili brojem „odgovara“ na bačenu kartu prethodnog igrača. Zahtijeva nešto bolju koncentraciju, ali je utoliko zabavnija.

Za tablić je neophodno da dijete zna dobro i brzo da sabira ili makar da ima volje da to nauči, pa se ova igra smatra solidnom vježbom za najmlađe osnovce. Kad ovladaju osnovnim računskim operacijama počeće da pamte karte koje su prošle, što je odlično za popravljanje memorije.

Za razliku od predškolaca, kojima je teško da dugo sjede mirno, starija djeca uživaju i u igrama koje traju satima, ali to naravno ne znači da uvijek treba da birate one koje će vas toliko držati za stolom. A kako oni najradije biraju strateške igre poput Monopola i igre u kojima se napada protivnik, kao što je Riziko, jer usu tada spremni da razvijaju vještine kao što su planiranje strategije, razmišljanje korak unaprijed, ali i strpljenje koje, istini za volju, većini školaraca nije jača strana.

Školarcima, jer su već dobri u sabiranju, i tablić umije da bude veoma interesantan, ali i jamb koji se preporučuje djeci od petog razreda. Osim što će vježbati brzo sabiranje i množenje, razvijaće koncentraciju, a moraće da pokažu i zavidno poznavanje kombinatorike.

Send this to a friend