Djeca

Infektivna mononukleoza kod djece: Kako se prenosi i liječi bolest poljupca

Ova bolest se javlja najčešće kod tinejdžera, a u posljednje vrijeme i kod mlađe djece. Upravo zato, kako biste bili sigurni, izdvajamo sve što je potrebno da znate o tome.

Šta je mononukleoza?

To je grupa simptoma koja je obično uzrokovana virusom. Javlja se najčešće kod tinejdžera, a prisutna je sve više i kod mlađe djece. Javljaju se simptomi poput temperature, bola u mišićima, umora, suvog grla.

Šta uzrokuje mononukeozu?

Najčešće je uzrokuje virus pod nazivom Epstejn-Bar. Ovo je vrlo čest virus, te većina mališana u nekom trenutku odrastanja bude njemu izložena. Mališani koji su inficirani EB virusom imaju vrlo slabe simptome, a nekad se i ne pojave. Što je dijete mlađe, to su simptomi slabiji.

Ljudi koji su u nekom trenutku inficirani ovim virusom, nosiće ga u organizmu do kraja života, pa čak i ako nisu imali nikakve znake i simptome mononukleoze. Oni koji su pak imali izražene simptome, vjerovatno ih nikada više neće imati.

Iako je EB virus najčešći uzročnik, drugi virusi, poput citomegalovirusa mogu izazvati sličnu bolest. Kao i EB virus, tako i citomegalovirus ostaje u organizmu do kraja života, a ne mora izazvati nikakve simtome.

Kako se mononukleoza prenosi na dijete?

Prenosi se putem poljupca, kašlja, kijanja, ili bilo kakvog kontakta sa pljuvačkom osobe inficirane virusom. Upravo iz tog razloga, mononukleoza se naziva i “bolest poljupca”. Ona se može prenijeti i ukoliko dijete dijeli pribor sa zaraženom osobom. Djeca u blizak kontanz sa ovim virusom mogu doći i kroz igru i interakciju sa drugarima u školi.

Neki naučnici smatraju da se ona može prenijeti i seksualnim putem.

Kako prepoznati monoukleozu kod djeteta?

Simptomi se obično javljaju 4 do 7 nedjelja nakon infekcije virusom. Najčešći simptomi koji se javljaju kod djece:

– umor

– povišena temperatura

– suvo grlo, često sa bijelim pečatima po krajnicima

– gubitak apetita

– otekle žlijezde a vratu, pod pazuhom ili na preponama

– uvećanje jetre

– glavobolja

– bol u mišićima, nekad i u stomaku

– osip na koži

Simptomi obično prolaze nakon 2 do 4 nedjelje. Kod tinejdžera, međutim, umor i slabost mogu trajati mjesecima.

Kako se mononukleoza dijagnostikuje kod djeteta?

S obzirom na to da su simptomi vrlo slični mnogim drugim stanjima, može biti teško dijagnostikovati mononukleozu samo na osnovu simptoma.

Ukoliko se sumnja na ovu infekciju, vaš pedijatar može testirati krv, odnosno provjeriti da li postoje antitijela na EB virus.

Testiranje nije uvijek preijko potrebno, jer nema nekog naročitog tretmana, i u većini slučajeva nema posljedica.

Djeca koja imaju mononukleozu obično imaju povišen nivo limfocita, što može biti još jedan pokazatelj infekcije.

Kako se liječi mononukleoza kod djece?

Za ovu infekciju ne postoji naročit tretman, već se pribjegava simptomatskom liječenju.

Pošto je izaziva virus, ne liječi se antibioticima.

Ukoliko vaše dijete ima mononukleozu, možete raditi sljedeće:

– Dijete treba što više da se odmara. Iako se mališani neće osjećati toliko umorno kao starija djeca i tinejdžeri, što više odmora je ključno čim počnu malo umornije i teže da se osjećaju.

– Spriječite dehidrataciju. Budite sigurni da dijete pije dovoljno tečnosti. Dehidratacija može pojačati simptome, naročito glavobolju ili bol u tijelu.

– Dajte im ljekove protiv bolova. Ukoliko se javljaju jaki bolovi, možete im dati acetaminofen ili ibuprofen. Ne zaboravite da djeci ne smijete nikada davati aspirin.

– Neka piju hladne napitke, pastile za grlo i jedu hladnu hranu ako im je grlo jako suvo. Mućkanje slane vode u ustima takođe može biti od pomoći.

Koliko dugo traje oporavak djeteta?

U mnogim slučajevima simptomi prođu nakon par sedmica. Osjećaj umora može trajati više od mjesec dana.

Nije neophodno da dijete propušta vrtić ili školu ukoliko ima infekciju. Vjerovatno će neke fizičke aktivnosti morati da izbjegava, pa o tome obavezno obavijestite vaspitače i učitelje.

Upravo zbog toga što virus može da ostane u djetetovim tečnostima više mjeseci nakon infekcije, obavezno obratite pažnju na to da ruke odmah pere nakon kijanja ili kašljanja. Takođe, ne bi trebalo da dijele čaše ili pribor za jelo sa drugim mališanima.

Koje komplikacije mononukleoza može izazvati?

Većina zaražene djece se oporavi bez ikakvih problema. U rijetkim slučajevima, ipak, može doći do problema sa jetrom ili slezinom, anemije, meningitisa, otežanog disanja.

Kada djeca mogu da se vrate sportu?

Ukoliko se dijete oporavlja od mononukleoze, trebalo bi da izbjegava grubu igru, kontaktne sportove, dizanje tegova, pa čak i rvanje sa drugarom djecom. Ako je slezina uvećana, može doći do njene rupture uz ovakve aktivnosti, što dovodi do krvarenja i bola u stomaku, što vodi ka hitnoj operaciji.

Najbolje bi bilo da porazgovarate sa svojim pedijatrom da li je sigurno da se dijete vrati normalnim aktivnostima.

Kako spriječiti nastanak mononukleoze kod djeteta?

Još uvijek ne postoji vakcina protiv ovog virusa, pa bi najbolja prevencija bilo redovno održavanje higijene i i izbjegavanje deljenja stvari sa drugima.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
ISKUSAN
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ISKUSAN
Gost
ISKUSAN

Samo budale ovo zovu bolest poljupca. Pa, sve zarazne bolesti ovoga svijeta se šire poljupcem, kijanjem i kašljanjem. Kaki če drugačije?!

Send this to a friend