Djeca

Iz maminog iskustva: Prednosti i mane adaptiranog mlijeka

Zbog čega je ovaj način ishrane djeteta lošiji od dojenja, ali i koje su dobre strane mliječne formule, otkrila je mama koja nije dojila drugu bebu.

Učestalost

Na početku, bebe koje se hrane ovim mlijekom jedu na svaka dva sata, ali iz mog iskustva, to se može ubrzo proširiti na tri. U svakom slušaju, hranjenje svakako oduzima većinu dana kada imaš novorođenče.

Probava

Beba koja se hrani adaptiranom formulom kaki manje od bebe koja se doji, barem iz mog iskustva, ali je problem što može biti u “komadićima”, što je prilično gadno. U mom slučaju bljuckanje nije bila mnogo česta pojava, ali opet, svaka beba je drugačija.

Cijena

Adaptirane formule su skupe. Da ne pričam o cijeni dodataka kao što su flašice, stalak za sušenje, posuda za putovanje, a ukoliko želite, tu možete dodati i grijač za flašice. Rekla bih da, bez obzira na koji način hranite bebu, to i nije baš povoljno.

Priprema

Odmjeravanje i pripremanje obroka je prava gnjavaža, naročito kada je beba gladna i nervozna. Već mogu da se sjetim koliko puta su mi se tresle ruke i preskakalo srce dok sam pripremala flašicu, a on plače u pozadini. Pokušala sam razne metode da sebi olakšam ovaj proces, od pripremanja u ogromnu posudu, pa do sipanja u nekoliko flašica koje potom samo zagrijem. Postalo je jednostavnije, ali nikada nije lagano i bez nervoze. Takođe, ostaju fleke na portikli i odjeći, tako da je mnogo preslatke odjeće uništeno na ovaj način.

Pozitivne strane

Uvijek osjećam krivicu što ne dojim, čak iako znam da je formula dobar izbor i za mene i za bebu. Pored svega, zaista uživam u hranjenju na ovaj način, i ne brinem se da nisam dovoljno vezana za svoju bebu. Volim što i moj suprug ima mogućnost da hrani dijete, jednako kao i bebisiterka, bake ili deke. Osjećam se kao da sam mnogo brže povratila svoje tijelo, u smislu da mogu da jedem i pijem šta želim, a i bradavice mi nisu bolne sve vrijeme. Naravno, uvijek imam bebu u rukama, nije kao da imam prostora da uživam u samoći.

I za kraj…

Nijedna beba i mama, kao i način ishrane, nisu isti- sve ima svoje prednosti i mane. Tako da… mame, opustite se i uživajte, ono što najviše prija vama i vašoj bebi, sigurno je najbolji izbor.

Send this to a friend