Djeca

Kada se u bebin jelovnik uvodi grožđe

Slatko i ukusno, puno antioksidanasa i vitamina, grožđe je odličan izbor za bebe starije od osam mjeseci.

Prema savjetima pedijatara, grožđe se u bebinu ishranu uvodi između osmog i desetog mjeseca.

Grožđe sadrži flavanoide koji su odgovorni za zdravlje srca i štiti od lošeg holesterola. Grožđe za bebe je, takođe, puno antioksidanasa. Smatra se da grožđe sadrži antibiotik, kao i sposobnost sprečavanja arterijskih zapaljenja i doprinosi zdravlju srca.

Na veliku žalost mališana, ova ljekovita i zdrava svojstva su puštena najviše kada se grožđe pretvori u vino, a vino definitivno nije dobar izbor za vašu bebu.

Nutritivna vrijednost grožđa (100g)

Vitamini

Vitamin A – 92 IU

Vitamin C – 3.7 mg

Vitamin B1 (tiamin) – .08 mg

Vitamin B2 (riboflavin) – .05 mg

Niacin – .27 mg

Folna kisjelina –4 mcg

Takođe sadrži i druge vitamine u manjim količinama.

Minerali

Kalijum – 176 mg

Fosfor – 9 mg

Magnezijum – 5 g

Kalcijum – 13 mg

Natrijum – 2 mg

Gvožđe – 27 mg

Takođe sadrži manje količine mangana, bakra i cinka.

Kako da izaberete i čuvate grožđe?

Grožđe je jedna od namirnica koje je u najvećoj mjeri kontaminirano pesticidima. Tako da, kada god je to moguće, kupujte organsko grožđe. Kao i mnogo drugo voće, grožđe je veoma delikatno zbog tanke kože. Trebalo bi da ga iskoristite u roku od nekoliko dana od kupovine.

Prilikom odabira grožđa za vašu bebu, uvijek birajte ono bez koštica. Izaberite grožđe koje nije mekano. Ako grožđe pada sa loze, znaćete da je loše i da će brzo istruliti. Pokušajte da izbjegnete grožđe koje je uvezeno iz Latinske i Južne Amerike, jer je u tim zemljama dozvoljeno korišćenje pesticida koje su mnoge zemlje zabranile.

Kada beba smije da jede grožđe?

Kod grožđa ne postoji rizik od alergije, ali postoji opasnost od gušenja zbog njegovog okruglog oblika, sitnih sjemeki i tanke kore.

Neki pedijatri smatraju da grožđe može da se uvede u ishranu bebe već kada ona navrši šest mjeseci, ali isključivo dobro očišćeno i ispasirano. Međutim, ono tada gubi mnoge antioksidanse koji se nalaze u kožici.

Kako se daje i sa čime grožđe može da se kombinuje?

Grožđe se divno slaže uz piletinu, batat i jabuku.

Djeci starijoj od 10 mjeseci, zrna grožđa možete da isiječete na polovine ili četvrtine, jer je ono odlična, takozvana, hrana za prstiće. Takođe, ako ga prethodno ohladite u frižideru, ono može biti veoma umirujuće za bolne desni kod djece kojoj niču zubi.

Još bi trebalo da znate da, ako je beba dovoljno velika da jede grožđe sa koricom, vjerovatno ćete njene parčiće pronaći u bebinoj peleni.

Grožđe se odlično slaže i sa:

Avokadom

Borovnicama

Breskvama

Kruškama

Šargarepom

Tikvicama

Bundevom

Piletinom

Batatom

Jogurtom

Tagovi

1 Komentar na "Kada se u bebin jelovnik uvodi grožđe"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend