Djeca

Kako izabrati odgovarajući školski ranac

Na sistematskim pregledima u školama iz godine u godinu sve je više djece sa deformitetima kičmenog stuba. Pored naslednog faktora i naglog rasta na ovu pojavu svakako utiče i prevelik teret koji djeca nose svakodnevno na svojim leđima.

1. Izbor modela

Od kupovine radnog stola mnogo je teže odabrati adekvatnu školsku torbu. Rančevi su se pokazali kao dobro rješenje i većina djece neće ništa drugo ni da nosi. Ostaje jedino izbor modela, što nije uvijek jednostavno. Prije svega, treba povesti računa o veličini i težini same torbe. Ona, zatim, mora da odgovara visini i konstituciji mališana, jer u prvi razred polaze djeca sa 18, 25 ali i sa 44 kilograma. Dno torbe, ranca, ne smije da ide ispod struka djeteta, a vrh mora da bude ispod linije ramena. Ako je ranac veliki dijete će u njega vjerovatno staviti i šta treba, ali i šta ne treba da nosi.

2. Izbacite viškove

Prema proračunima stručnjaka ukupna težina koju dijete može da nosi je 10-15 odsto njegove tjelesne težine, što znači ako ima 20 kilograma, težina torbe ne smije da bude više od dva-tri kilograma, što daleko odstupa od onoga što mališani nose. Zato sam ranac ne bi trebalo da bude težak, ali ni pribor koji dijete nosi svakodnevno (najčešće je to ogromna pernica prepuna olovaka, lenjira i gumica). Izmjerite povremeno ranac i ako je pretežak zajedno sa djetetom pogledajte šta je u njemu višak, tj. šta mu nije neophodno za školu.

3. Ojačanja su korisna

Na leđnoj strani torbe, ranca, treba da postoji ojačanje, a naramenice treba da budu široke i mekane da se ne usijecaju u ramena. Najbolje je da postoji i kaiš koji se zakopčava oko struka i tako se dobije još jedna tačka oslonca. Ranac neće “šetati” lijevo-desno, što je veoma važno kada je ravnoteža djeteta u pitanju.

4. Pravilno pakovanje

Obavezno treba pokazati djetetu kako da spakuje knjige, u dijelu do leđa pakuju se veće, naprijed manje knjige i sveske. Ovo je važno jer nepravilno spakovan ranac može da poremeti ravnotežu djeteta pri nošenju, a može da dovede i do pada pri podizanju ili naglom skidanju.

5. Pravilno nošenje

Pravilno nošenje ranca je takođe važno, nosi se na oba ramena nikako prebačen preko jednog ili se nosi u jednoj ruci ako ima ručku i nije puno težak.

6. Od kuće do škole…

Kada se o svemu povede računa pri izboru i ukupnoj težini torbe, ne treba zanemariti ni dužinu puta od kuće do škole i nazad, jer je to svakodnevno devet mjeseci godišnje.

Nije nikakva sramota ni za vas ni za dijete ako mu pomognete i ponesete ranac, posebno u prvim mjesecima kada krene u školu.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend