Djeca

Kako pripremiti dijete za matematiku

Postoji niz načina kako najmlađe upoznati sa osnovnim matematičkim konceptima, a prije svega potrebno je tokom podučavanja koristiti djeci poznate predmete i riječi koje mogu shvatiti.

Učenje matematičkih vještina neka bude kontinuirano, kroz duži vremenski period. Kod djece učenje osnova matematike ne svodi se na rješavanje zadataka, već učenje treba biti interaktivna igra i zabava.

Bilo bi dobro kada bi djecu upoznali s tačnim terminima korišćenim u školskoj nastavi. Dijete može zapamtiti riječ geometrija, kada govorite o oblicima, ili sabiranje, kada govorite o tome koliko ima jabuka ako mu tata pokloni tri.

Nudimo vam nekoliko ideja i aktivnosti pomoću kojih ćete svoje mališane upoznati sa matematikom i tako spriječiti mogućnost da im ona kasnije, u školi, postane bauk.

Kombinacija matematike i likovnog izražavanja

Djeci napravite poster s nizom geometrijskih likova. Potom im zadajte zadatak da i sama naprave iste likove te njihovom kombinacijom na papiru od njih naprave neke nove oblike: auto, drvo ili životinju. Djeca će naučiti da tako prepoznaju kvadrat i krug.

Matematika i nauka

Uz pomoć ove kombinacije, kod djece možemo razviti osnovne vještine mjerenja. Uzmite posudicu s označenim volumenom i potom pred djecom miješajte vodu s raznim bojama (vodenim bojama ili temperama).

U jednu posudicu stavite dva decilitra plave vode, a u drugu tri decilitra žute boje i potom ih pred djecom izmiješajte u zelenu s napomenom da sada imate pet decilitara šarene vode.

Malo stariji predškolci mogu potom isto učiniti i sami, ali im zadajte da slože, na primjer, tri decilitra zelene vode od kombinacije žute i plave. Biće to pravi mali naučni eksperiment za njih.

Muzika i matematika

Pustite djeci omiljene pjesmice, “naoružajte” se štapićima i zajedno s djecom brojite taktove. Potom uz brojanje možete i bubnjati po jastucima ili nekom drugom predmetu. Ova vježba je višestruko korisna jer uči djecu da prate ritam i koordinišu pokrete.

Priroda i matematika

Posadite zajedno s djetetom dvije biljke i napravite poster sa njihovim rastom. Svaki sedmice obilježite na koliko je svaka biljka narasla, a potom uporedite rezultate. Dozvolite djetetu da samo mjeri biljku krojačkim metrom i označi tačkicom koliko je ona narasla.

Matematika i igra

Djeca vrlo rano mogu brojati do 10 i prepoznavati brojke. Ono što treba vježbati je pisanje brojeva, grupisanje i brojanje. Ukoliko ste često blizu plaže uzmite grančicu i recite djetetu da u pijesku upiše zadate brojeve.

Vježba se može raditi i kod kuće. Kada pečete kolače, prosipajte malo brašna po stolu i zadajte djetetu da prstićem upisuje brojke.

Isto tako, uzmite četiri kutije i zadajte djetetu da u svaku stavi predmete iz svoje sobe, ali po veličini. U kutiju broj 1 neka stavi najmanje predmete, na primjer kockice. U kutiju broj 2 neka stavi malo veće igračke i tako redom do najvećih. Potom neka u svakoj kutiji izbroji koliko je predmeta skupio.

I na kraju, svakako izrežite kartončiće na kojima su ispisane brojke i podstaknite dijete da se igra tim karticama, da slaže nizove i dvocifrene brojeve. Brzo će shvatiti da 1 i 1 nisu samo 2, već složeni jedan kraj drugog mogu biti broj 11, koji ide iza 10.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend