Djeca

Kontrolišite ljutnju pred djecom: Prevencija za bijes je trik sa pet gumica za kosu

Keli Holms, mama iz Teksasa, našla je kreativan način da podsjeti sebe da nikada u svojoj ljutnji ne pređe granicu pred djecom.

Ona ima mališane od devet, četiri i godinu dana i često dolazi u stresne situacije kada gubi kontrolu. Ipak kako djeca ne bi ispaštala odlučila je da napravi malo istraživanje i stvori bolje navike.
Nakon što je pronašla i pročitala nekoliko studija, Keli je osmislila trik sa gumicama za kosu. Svaki dan ona stavi pet gumica za kosu oko zgloba ruke. Svaki put kada bi povisila ton ili ćušnula svoje dijete ona bi premjestila gumicu na drugi zglob. Njen cilj je bio da na kraju dana svih pet gumica ostanu na istom zglobu na koji ih je stavila na početku dana. Odnosno da ostane dosledna i ne pretjera.

Ona je takođe osmislila pravilo po kojem je mogla da vrati gumicu sa drugog zgloba ukoliko bi uradila pet dobrih stvari za svoju djecu kao što je zagrljaj, igranje sa njima, čitanje priče i slično. Inspiraciju je dobila iz studije pod nazivom “Magični odnos 5:1”. Prema toj teoriji građenje zdravog odnosa podrazumijeva da za svaku negativnu interakciju morate uraditi pet pozitivnih kako biste izbalansirali odnos.
Ona je odlučila da ovu ideju podijeli na svom blogu, a tekst je vidjelo, komentarisalo i podijelilo preko pola miliona ljudi. Ona je za medije izjavila da često “izgubi živce” od kako je postala majka troje djece ali da je dala sve od sebe da nađe ključ za dobar odnos sa najdražima.

Kako je istakla veoma je srećna što nauka stoji iza svega, a pored ovog trika ona se trudi da se uvijek zdravo hrani i vježba kako bi za svoju djecu bila u balansu.

Send this to a friend